DRETS HUMANS

Sense opcions per intentar sortir de la il·legalitat

A Girona no es donen cites als immigrants que volen papers i els que demanen asil han d’esperar a l’abril

L’Oficina d’Estrangeria de Girona viu un greu col·lapse que denuncien entitats com la Creu Roja i el Col·legi d’Advocats.
Maria Garcia
29/09/2019
4 min

GironaGreu situació de col·lapse a l’Oficina d’Estrangeria de Girona. Segons han denunciat des de diverses entitats, com el Col·legi d’Advocats de Girona i la Creu Roja, “fa mesos” que les persones que volen regularitzar la seva situació no poden ni tan sols demanar cita prèvia per internet perquè no hi ha dates disponibles. Aquest pas és imprescindible per engegar els tràmits per regularitzar la seva situació. “És un problema molt greu, perquè s’està condemnant les persones immigrades a viure més temps en la il·legalitat”, denuncien a l’ARA l’advocat Jordi Espelt i la tècnica de la Creu Roja a Girona Anna Serra. Les persones que volen demanar asil, que haurien de tenir més protecció segons la llei perquè fugen de països on estaven amenaçades, pateixen un problema similar. La primera hora disponible per demanar asil a la comissaria de la Policia Nacional de Girona és per a l’abril del 2020. Des de la Subdelegació del govern espanyol a Girona defensen que cada dia s’obren noves cites i que s’estan implementant mesures per agilitzar els tràmits, però que ha augmentat molt la demanda.

Segons les entitats, el problema de la falta de cites prèvies per regularitzar la situació de les persones migrades s’arrossega des del mes de març. A les persones que ho intenten els surt un missatge dient que no hi ha dates disponibles. La Subdelegació del govern espanyol a Girona assegura que “cada dia se n’obren de noves en horaris diferents” i que al juliol “es van concedir 1.126 cites”. “Del gener al juny del 2019 es van obrir una mitjana de 1.342 cites mensuals”, afirmen. L’ARA ha intentat demanar cita prèvia en cinc dies i hores diferents des de la seu electrònica del govern espanyol i el missatge que ha sortit en totes les ocasions és: “En aquest moment no hi ha cites disponibles. En breu, l’oficina posarà a la seva disposició noves cites”.

Des de les entitats alerten dels problemes que genera aquesta situació: “Quan tens cita prèvia, si et para la policia no pot engegar els tràmits d’expulsió. Però si no tens data i hora, et poden expulsar i s’allarga el patiment tot i que ja hagis estat tres anys empadronat i compleixis els requisits”, posa d’exemple Jordi Espelt, membre de la comissió de drets humans i estrangeria del Col·legi d’Advocats de Girona. “Moltes persones han acabat perdent una oferta laboral que els permetia obtenir el permís de residència perquè no hi havia cita o perquè ha caducat part de la documentació -com els antecedents penals- perquè porten mesos esperant per aconseguir dia i hora”, lamenta Anna Serra. Tant Espelt com la tècnica recalquen que, a més, aquesta situació ha provocat que hagin aparegut nous negocis: “Hi ha persones o locutoris que ara es dediquen a intentar demanar cites prèvies i després revenen la cita o demanen diners a canvi”.

Sis mesos esperant

Segons les entitats, és impossible saber la xifra de persones perjudicades per aquesta situació, però asseguren que en són moltes. La Nasha és una d’elles. És una dona d’origen africà que prefereix no revelar el nom real ni el seu país per por que l’expulsin. És viuda i té dos fills, i fa sis mesos que intenta iniciar els tràmits de regularització. “Cada dia vaig al locutori a provar-ho i em costa diners. I sempre em diuen que no hi ha hores disponibles. Què passarà amb els nens si algun dia em para la policia?”, es pregunta amb les mans al cap. Els últims anys ha treballat netejant cases i cuidant gent gran, i fa temps que la família de la dona que cuida li demana signar un contracte perquè s’arrisquen a una multa. “Fa cinc anys que estic esperant i malvivint per aconseguir els papers. I ara que per fi tinc tota la documentació i un contracte... tampoc puc! I em fa por que la família es cansi d’esperar i en contracti una altra amb papers”, explica.

Davant d’aquesta problemàtica, Càritas, la UGT, CCOO, la Creu Roja i el Col·legi d’Advocats es van reunir al febrer i al juliol amb representants del govern espanyol a Girona. Des de la Subdelegació indiquen que, després d’aquestes trobades, “s’han començat a implementar mesures per fer més eficients els tràmits” i, per exemple, en el cas de les dones víctimes de violència de gènere i dels menors no acompanyats ja no fa falta demanar cita prèvia. Tot i això, les entitats recalquen que no n’hi ha prou i reclamen una solució urgent: “Si no es fa res, la situació anirà a pitjor”, adverteixen.

8 mesos per demanar asil

Un altre dels tràmits amb més traves és la sol·licitud d’asil que, en el cas de Girona, es tramita des de la comissaria de la Policia Nacional, que és l’únic centre de tota la demarcació on es pot demanar. “La llei marca que s’han d’engegar els tràmits com més aviat millor per la protecció de les persones, perquè quan se sol·licita és perquè hi ha un perill”, subratlla Espelt. Des de la Policia Nacional reconeixen que hi ha molts mesos d’espera, però al·leguen que és perquè s’han multiplicat per cinc les sol·licituds d’asil en els últims tres anys. Així, el 2016 se’n van demanar 97, el 2017, 115; el 2018, 309, i entre el gener i l’agost del 2019, 567. A més, afegeixen que “menys del 3% de les sol·licituds compleixen les condicions per donar l’asil”.

stats