Societat 14/06/2021

Onada de minuts de silenci contra la violència masclista

S'ha reprès la cerca de la menor de Tenerife i el seu pare

ARA
2 min
Minut de silenci contra la violència masclista a la plaça Sant Jaume

BarcelonaOnada de minuts de silenci aquest dilluns arreu d'Espanya per rebutjar la violència masclista. Convocats per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, diferents institucions, com ajuntaments, governs i Parlaments, s'han unit en aquests minuts en suport de les víctimes i les seves famílies, després d'un augment dels assassinats masclistes i altres formes de violència durant els últims dies. Entre ells el cas de violència vicària de Tenerife o l'assassinat d'una menor a Sevilla a mans de la seva exparella.

En l'últim mes s'han comès cinc assassinats masclistes a dones i també a un nen a Espanya. Dels cinc crims contra dones, tres s'han produït a Catalunya (a Porqueres, Corbera i Creixell). Les morts per violència masclista al país arriben a 41 infants assassinats des del 2013 i 1.096 dones des del 2003, que és quan es van començar els registres oficials.

A Barcelona, el Govern i l'Ajuntament s'han reunit a la plaça de Sant Jaume en un acte presidit pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, i pel primer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni. També hi han assistit Tània Verge, com a consellera d'Igualtat i Feminismes, i Laura Pérez, regidora de Drets Socials, Justícia Social, Feminismes i LGTBI.

La recerca continua a Tenerife

Aquest dilluns al migdia s'ha reprès la cerca de la segona menor de Tenerife i del seu pare, després que divendres es localitzés el cos d'una de les menors. El buc oceanogràfic Ángeles Alvariño segueix la seva cerca després d'haver hagut de parar tot el cap de setmana per una avaria.

Abans, el buc havia estat durant 13 dies seguits buscant les dues menors i el pare, que tot apunta que hauria matat les dues nenes i s'hauria desfet dels cossos mar endins abans de treure's la vida, amb l'objectiu d'infligir el màxim dolor a la mare a través dels infants. Aquest cas ha posat de nou el focus en una de les formes de violència masclista més desconegudes però no menys freqüents, la violència vicària, en la qual l'agressor utilitza els fills per fer mal a la parella.

Aquesta violència, però, no està recollida a les lleis contra la violència masclista vigents. De fet, la llei catalana ja les incorporava, però el Tribunal Constitucional va aturar-la després que el PP hi interposés un recurs. Per això, Verge exigeix que la llei espanyola incorpori totes les formes de violència masclista.

A banda d'això, però, les institucions tenen a l'abast de la ciutadania diversos telèfons de contacte per ajudar les víctimes de violència masclista. Com en totes les situacions d'emergències, el telèfon 112 està disponible per a totes aquelles persones que el necessitin.

La Generalitat també disposa d'una línia d'atenció gratuïta, confidencial i amb atenció continuada al 900 900 120 o a través del correu electrònic 900900120@gencat.cat. Aquest telèfon pretén informar sobre la violència masclista i els recursos existents a Catalunya. També es pot contactar per WhatsApp amb el Servei d'Informació dels Mossos al 6301 00 11 22, per identificar el problema i informar-se dels passos que s'han de fer. Està disponible per a les víctimes però també per a l'entorn. A banda d'això, el govern espanyol disposa del telèfon 016, destinat únicament a les víctimes.

stats