Societat07/06/2019

Una onada d’innovadors per impulsar el canvi

Fridays for Future, Fairphone i Notpla, entre els “herois” que busquen solucions al futur del planeta

Sònia Sánchez
i Sònia Sánchez

BarcelonaUna emprenedora que ha creat ampolles d’aigua biodegradables i comestibles, una campiona de surf que investiga la relació entre la salut humana i els oceans, un xef que preserva els ingredients indígenes de l’Amazònia o el cofundador d’una empresa de telèfons mòbils construïts amb metalls preciosos que no provenen de zones en conflicte o amb explotació laboral. El cicle de conferències Fixing the Future reuneix entre divendres i dissabte al CCCB de Barcelona fins a 50 herois del planeta, com els qualifica l’organització. Persones que han posat en marxa iniciatives innovadores per trobar solucions concretes als grans reptes mediambientals del món. També representants de Fridays for Future o de l’organització Extinction Rebellion, els dos moviments que han aconseguit finalment posar la lluita contra l’emergència climàtica a les portades dels diaris i a l’agenda dels polítics, formaven part de la selecció de ponents d’aquestes sessions, organitzades per Atlas of the Future i Holaluz, i en les quals col·labora l’ARA.

“És cert que aquestes 50 persones encara són l’excepció, però no estan soles, formen part d’una nova onada d’emprenedors que busquen sortida a la crisi mediambiental. Són prous? Absolutament no, només aconsegueixen gratar la superfície, però així és com acostumen a començar els canvis en el sistema, amb gent provant coses noves, que potser fracassen i ho deixen o fracassen i intenten alguna cosa nova, però els pròxims 35 anys seran claus per a aquest canvi i seran realment excitants”, assegura John Elkington, un veterà de l’activisme mediambiental que participava també en les ponències. Elkington va ser un dels pioners del moviment ecologista mundial als anys 70, quan ja va pronosticar que la crisi climàtica seria un dels problemes mediambientals clau en l’inici de segle XXI.

Cargando
No hay anuncios

En aquest temps, diu que ha vist passar quatre o cinc onades d’activisme i conscienciació massiva per alguns temes mediambientals concrets, com és ara l’emergència climàtica. “Però aquesta onada actual sembla molt diferent. Els executius amb els quals treballo s’hi han afegit, potser perquè a molts els seus fills els han estat pressionant per fer alguna cosa contra l’emergència climàtica”, explica l’expert, que treballa des de fa anys assessorant grans empreses en les seves polítiques mediambientals. El moviment de protesta pel clima inspirat per l’adolescent sueca Greta Thunberg pot fer que aquesta onada d’activisme mediambiental sigui la definitiva, opina Elkington, “però els polítics i els governs encara estan molt per darrere”. “Tenim una finestra d’oportunitat molt petita, de només dos o tres anys, perquè els governs comencin a escoltar aquests joves i a complir els objectius que els demanen”, adverteix.

Canvis petits i exponencials

Per afegir-hi optimisme, Elkington també destaca la implicació de grans companyies com Tesla o Shell en aquest canvi, cosa que n’eleva el ritme exponencialment, apunta. A escala més petita, alguns dels casos presentats a Barcelona ahir i avui també impulsen aquest canvi. Com el de Lise Honsinger, fundadora de l’ start-up Notpla, que produeix ampolles d’aigua amb un material fet amb algues, o Miquel Ballester, cofundador de Fairphone, l’empresa de telèfons intel·ligents fets sense coltan tacat de sang.