Salut
Societat22/08/2019

L'aigua que bevem conté microplàstics però no suposen un risc per a la salut

L'OMS admet que hi ha poca informació sobre l'impacte dels materials en l'organisme i demana més recerca al respecte

Gemma Garrido Granger
i Gemma Garrido Granger

BarcelonaQuan bevem aigua, sigui embotellada o de l'aixeta, també empassem plàstics que tenen una mida inferior a 5 micrometres, anomenats microplàstics. La majoria són politereftalats d'etilè, un material reciclable però no biodegradable que serveix per envasar líquids com l'aigua i la cervesa, i polipropilens, un material versàtil i molt habitual en els embalatges alimentaris, però també en les canonades o les joguines. Ho ha confirmat aquest dijous l'Organització Mundial de la Salut (OMS) amb el primer informe global que elabora sobre els potencials riscos que comporta per a la salut la presència dels microplàstics en l'aigua que consumim.

Segons l'OMS, però, no hi ha cap evidència científica que suggereixi que els nivells actuals de microplàstics a l'aigua puguin ser un risc per a la salut humana. L'informe conclou que el cos humà no absorbeix els microplàstics de més de 150 micròmetres. Tot i així, i a l'espera de tenir més informació per confirmar les afectacions que aquests materials poden causar, alerta que l'absorció de partícules petites pot ser més elevada.

Cargando
No hay anuncios

Sigui com sigui, els experts consideren que els sistemes de tractament d’aigües residuals i d’aigua potable són altament eficaços per eliminar partícules amb característiques similars a les dels microplàstics. Ara bé, tot i que són una barrera efectiva, mencionen que alguns dels components de les plantes de tractament i les xarxes de distribució estan fabricats amb plàstic i l’erosió o degradació pot contribuir a omplir de microplàstics l’aigua potable. De la mateixa manera, les ampolles i taps d'algunes aigües embotellades són de plàstic, que poden ser una font de microplàstics en l'aigua potable.

L'ens ha demanat una investigació més acurada per poder determinar quines afectacions té la ingesta de plàstics en l'organisme. Entre altres motius -subratllen fonts de l'ens- perquè s'han tingut en compte una cinquantena d'estudis sobre microplàstics i només quatre han passat els seus criteris de qualitat.

Cargando
No hay anuncios

"Necessitem urgentment saber més sobre l’impacte dels microplàstics en la nostra salut, perquè són a tot arreu, fins i tot en l’aigua que bevem", ha advertit la directora del departament de salut pública de l’organització, Maria Neira, que reclama més informació i emplaça la població i les empreses a reduir l'ús de plàstics. La producció mundial del plàstic –sense comptar els materials reforçats amb fibres sintètiques- ha passat de 322 milions de tones el 2015 a 348 milions al 2017.

Per això, Neira confia que es desenvolupin mètodes estandarditzats per mesurar les partícules dels microplàstics i més estudis de les fonts d'extracció de l'aigua i de l'eficàcia dels processos de tractament.