BENESTAR SOCIAL
Societat12/04/2015

Ofensiva contra les subhastes en les adjudicacions de serveis socials

Les entitats, les empreses i la Generalitat treballen per consensuar criteris abans de l’estiu

Auri Garcia Morera
i Auri Garcia Morera

BarcelonaLes administracions públiques comencen a fer passos endavant per acabar amb les subhastes en les adjudicacions de serveis socials com residències i escoles bressol. Les entitats socials sense ànim de lucre, que tradicionalment havien gestionat aquests serveis, feia temps que denunciaven que grans empreses mercantils es quedaven les adjudicacions perquè oferien el preu més barat tot i que tenien una mala puntuació tècnica.

Al juliol les plataformes que agrupen les entitats socials i les patronals que representen les empreses mercantils, juntament amb els sindicats o els col·legis professionals, van arribar a un acord de mínims que reconeixia la necessitat de definir uns mínims de qualitat i un topall per a les rebaixes de preu. A la tardor van començar a treballar amb la Generalitat per consensuar criteris, i està previst que estiguin a punt abans de l’estiu.

Cargando
No hay anuncios

“Som a la fase final de l’elaboració d’un document amb uns criteris per a la contractació”, explica Joan Segarra, vicepresident de la Confederació Empresarial de l’Economia Social i portaveu del grup d’organitzacions que van signar l’acord de l’any passat. “Aquest document serà un pas endavant important perquè, si acaba com preveiem, establirà unes condicions mínimes que resoldran molts dels problemes que vam detectar”, destaca Segarra.

Al grup de treball hi participen l’Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública del departament de Presidència i també els departaments responsables d’adjudicacions d’aquests serveis, com el de Benestar Social i Família. Està previst que el document final sigui una instrucció de l’Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública perquè sigui de compliment obligat per als departaments de la Generalitat.

Cargando
No hay anuncios

Recomanacions per al món local

Per a les diputacions i els ajuntaments, responsables de la majoria d’adjudicacions d’aquest tipus, només serà una recomanació. Les administracions locals decideixen de manera autònoma les condicions de contractació, en el marc de la llei de contractes del sector públic estatal. El Parlament podria aprovar una llei de contractes catalana, que actualment no existeix, però tindria poc marge de maniobra per una qüestió competencial.

Cargando
No hay anuncios

“Evidentment, en el punt en què estem, una llei catalana s’hauria d’ajustar a la llei estatal”, explica Joan Segarra. Considera, però, que sense regular-ho per llei també es poden aconseguir canvis en l’actuació de les administracions locals. “Si la Generalitat fa unes recomanacions, molts ajuntaments s’ho miraran”, diu el vicepresident de la Confederació. Les organitzacions interessades també s’encarregaran de fer-ne difusió.

Clàusules per promoure la inserció laboral

Cargando
No hay anuncios

En paral·lel als esforços per acabar amb les subhastes en les adjudicacions de serveis socials, entitats i organitzacions fa temps que treballen per introduir clàusules per promoure la inserció laboral de col·lectius en risc en el conjunt de la contractació pública. Aquestes clàusules prioritzen les empreses d’inserció i els centres especials de treball en adjudicacions de serveis com la neteja i la jardineria. El mes passat es va signar un conveni de col·laboració entre el Govern i les entitats municipalistes que vol impulsar que les administracions locals s’incorporin en aquest tipus de clàusules.