Ofensiva legal del Síndic de Greuges contra la indemnització del Castor

Rafel Ribó anuncia una bateria de recursos al Congrés, al Parlament, a la UE i al Tribunal Constitucional per evitar que els consumidor paguin els més de 4.000 milions que creu que sumarà la factura final pel ciutadà

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, amb Florentino Pérez a la segona fila, en una trobada a la Moncloa.
Albert Solé
13/10/2014
2 min

BarcelonaEl Síndic de Greuges ha anunciat una bateria de recursos legals contra el decret llei del govern espanyol amb el que l'empresa del magatzem de gas Castor cobrarà una indemnitzarà després de renunciar a la concessió.

Rafel Ribó veu indicis d'il·legalitat amb aquest decret perquè no creu que els ciutadans hagin d'acabar pagant una conducta negligent, per això recorda: "El Síndic pot proposar modificacions perquè el legislador modifiqui lleis que afecten drets".

Quan el govern del PP va presentar recurs al Tribunal Suprem contra el decret llei del govern del PSOE que deia que l'empresa concessionària rebria indemnització encara que hi hagués "dol o negligència" de l'empresa, el Suprem va resoldre que que no podia anul·lar aquell paràgraf del decret, però que la indemnització a l'empresa dependria del grau de negligència. L'Estat no ha buscat al combat legal per demostrar la negligència d'Escal UGS i ha pactat amb ells una indemnització per 1.350 milions d'euros. Per això el Síndic veu indicis d'il·legalitat en l'acció del govern Rajoy.

La primera part d'aquesta ofensiva legal serà la presentació d'esmenes al decret llei abans que la majoria absoluta del PP l'aprovi al Congrés dels Diputats d'aquí pocs dies. Una d'aquestes esmenes dirà que l'Estat no pagui encara res de la indemnització a Escal UGS fins que no s'acabin de redactar els informes d'Enagás sobre l'estat del Castor.

També va contrarrellotge la reclamació dels danys dels veïns d'Alcanar i rodalies que van patir els efectes dels sismes. "Fa un any, les asseguradores van dir als veïns que tenien esquerdes a casa que els terratrèmols eren una causa natural i que no els ho cobria l'assegurança de casa, però ara s'ha demostrat que no va ser natural". El 24 d'octubre venç el termini d'un any per aquestes reclamacions, "tot i que espero que amb tot el que ha passat, aquests termini sigui flexible", afirma Ribó, que afegeix: "Reclamem que a més dels danys materials també es reclamin els danys morals per la por que va passar la gent aquells dies".

Un segon flanc de l'ofensiva serà el de la Unió Europea. "El Castor pot haver vulnerat llei ambientals europees per no haver demanat informes sísmics, i contra el principi de competència", explica Ribó.

La tercera és el del Tribunal Constitucional (TC), ja que considera que el decret va contra la Constitució. "Li demanarem al Govern, al Parlament i al Defensor del Poble perquè presentin el recurs al TC ja que nosaltres no podem".

"Hem demanat als tècnics un càlcul de la suma dels costos reals del Castor: la indemnització, la hivernació, el desmantellament i els interessos dels bancs que avançaran els diners". Tot plegat podria sumar més de 4.000 euros.

stats