L'oci nocturn en vaga de fam per poder reobrir

Les discoteques consideren que són espais segurs i que poden mantenir més controls que els que hi ha als carrers i durant els botellons

Joana Garreta Passola
i Joana Garreta Passola

BarcelonaUna seixantena de persones del sector de l’oci nocturn s’han concentrat aquest dimecres a la tarda a la plaça Sant Jaume de Barcelona per reivindicar la reobertura dels locals. Amb aquesta concentració s’ha donat el tret de sortida a l’acampada i la vaga de fam indefinides que han iniciat amb la intenció d'aconseguir reunir-se amb la conselleria de Salut i fixar una data per reprendre l’activitat. Una vintena de persones es quedaran a l’acampada i mitja dotzena seguiran la vaga de fam.

“No som culpables de res, l’únic que volem és treballar”, ha manifestat el gerent de La Farra de Llinars del Vallès, Jordi Ambrós. El sector demana que Argimon “es reuneixi” amb ells i que es “defineixi clarament un calendari d’obertura”, segons ha explicat el secretari general del gremi de Discoteques de Barcelona i Províncies, Ramon Mas Espinalt.

Cargando
No hay anuncios

Amb aquest objectiu, Laura Garcia, de la plataforma Som Oci Nocturn, s’ha sumat a la vaga de fam. “Després de tant de temps d’incerteses, de restriccions i de no poder recuperar la nostra vida, emocionalment estem trencats”, ha manifestat.

El sector considera que “amb el nivell de vacunació” actual i el que s’assolirà aquest mes de setembre és “el moment que l’oci nocturn es torni a obrir amb un calendari definit”, ha explicat Mas. Ha assegurat que estan disposats a “negociar”, per exemple obrir amb un “50% d’aforament”. A més, volen obrir restringint l’entrada “utilitzant el passaport covid” per garantir que tothom que hi accedeix està “segur”. Ambrós també acceptaria, per exemple, tancar a les tres a canvi de poder treballar, ja que tenen “deutes” i “problemes”, però haver de tancar a dos quarts d’una no els soluciona res: “Molts locals a aquesta hora encara no estan ni oberts”.

Cargando
No hay anuncios

Els manifestants han condemnat les imatges dels botellons de les últimes setmanes. Mas opina que, mentre “al carrer ningú no demana res”, ells podrien tenir un “control” de què passa dins els locals. I el vocal de la Federació Catalana d’Oci Nocturn i del Gremi d'Hostaleria de Sitges i president de l’Associació de Bars Musicals del carrer del Pecat, Damià Orts, ha recordat que les tres proves que es van fer en espais tancats, a Apolo, al Palau Sant Jordi i a Sitges “van sortir bé”, però “no han servit per a res”. Cal recordar, però, que en aquell moment la variant delta no estava estesa com ho està ara.

Les subvencions que dona l’administració estan funcionant “bé” ha explicat Ambrós, però no arriben a cobrir totes les despeses que tenen. Ha relatat que per ara els locals paguen “com a mínim 1.000 o 1.500 euros de corrent i 2.000 de lloguer” i que la subvenció rebuda després de “sis mesos” de “8.000 euros” no els serveix.