Societat19/03/2015

Com observar l'eclipsi solar

Els experts recorden que no es pot mirar el fenomen directament i que les lesions no es detecten fins que ja s'han produït

Ara / Acn
i Ara / Acn

BarcelonaCatalunya podrà veure l'eclipsi parcial de sol a les 09.11 del matí d'aquest divendres. L'espectacle no es repetirà fins a l'agost del 2026 i es podrà veure fins a les 11.27, aproximadament. Com podem veure l'eclipsi?

A simple vista, amb protecció

Els experts recomanen no mirar directament el sol sense protecció. Xavier Luri, astrònom de la UB, recorda que no valen les ulleres de sol, les radiografies, els negatius, els vidres fumats o els telescopis sense lents adequades, ja que l’ull pot patir lesions greus i irreversibles.

Cargando
No hay anuncios

"Ni que fos un eclipsi total, mai es pot mirar sense protecció", recorda el màster en astronomia i astrofísica i divulgador científic Joan Anton Català. "Cada any hi ha gent que pateix problemes greus de vista per mirar directament un eclipsi, i el que cal tenir més en compte és que els efectes no es noten fins que les lesions ja s'han produït", afegeix.

Català convida a oblidar "invents del TBO" i a optar només per mètodes segurs. Un dels més segurs, telescopis a banda, és el mètode de la projecció. Cal fer un forat de dos mil·límetres de diàmetre en una cartolina i apuntar-la cap al sol i projectar el feix de llum que passa per l'orifici cap a una paret, el terra o una altra cartolina. El resultat és la imatge del sol, en aquest cas, amb la "mossegada" que li fa la lluna quan li passa pel davant.

Cargando
No hay anuncios

Tant el Consell General de Col·legis d'Òptics-Optometristes com el Col·legi Oficial d'Òptics Optometristes de Catalunya alerten dels perjudicis d'observar un eclipsi solar sense protecció o bé amb la protecció inadequada.

Per internet

Cargando
No hay anuncios

La Universitat de Barcelona retransmetrà en directe per internet l’eclipsi, a través del portal d’internet Serviastro.

Amb un telescopi

Cargando
No hay anuncios

Els científics de la Universitat de Barcelona també instal·laran telescopis i pantalles en dos emplaçaments. El primer estarà situat a la porta de l'edifici històric de la institució, al número 585 de la Gran Via de les Corts Catalanes. El segon, a l'Espai Ciència del Saló de l'Ensenyament, que obrirà les portes a les 10 del matí.

L'Agrupació Astronòmica Aster també muntarà telescopis perquè tothom qui vulgui pugui observar el fenomen.

Cargando
No hay anuncios

L’Associació Astronòmica de Girona obrirà a tothom l’Observatori de Can Roig de Llagostera. Astrogirona ha desplaçat a Islàndia una expedició per fotografiar les espectaculars aurores boreals que es preveuen.

L'eclipsi començarà el seu recorregut a l'Atlàntic nord, en un punt situat al sud de Groenlàndia, culminarà sobre les illes Fèroe i passarà després per les illes Svalbard. A la resta d'Europa es veurà de manera parcial. A Islàndia, Escòcia i Noruega la parcialitat serà superior al 90 %. A la península Ibèrica el millor lloc per observar-lo és el nord-oest, on s'arribarà a un 76% d'ocultació.

Cargando
No hay anuncios

L'eclipsi es començarà a veure a partir de les 09.11 h des de Barcelona i arribarà al seu màxim, amb un 63,4% del sol tapat per la lluna, a les 10.16 h. Acabarà a les 11.27 h.