Les discoteques pressionen per una reobertura que va per llarg

Sitges farà una prova pilot al carrer del Pecat i el sector vol anar un pas més enllà a Barcelona

La concentració de l’oci nocturn a la plaça Sant Jaume de Barcelona amb un cartell amb el lema: “Ayuso, vine a Catalunya”.
10/05/2021
3 min

BarcelonaEl 24 de juliol de l'any passat, el Govern va ordenar per sorpresa el tancament de l’oci nocturn a Catalunya. Aquell va ser l'últim dia que les discoteques van poder obrir. Des de fa nou mesos i mig l'oci nocturn es manté tancat amb pany i forrellat i, tot i la fi de l’estat d’alarma, el sector veu que la reobertura va per llarg. La flexibilització de les restriccions que la Generalitat ha aprovat per a les dues setmanes vinents els ha deixat fora, i tot apunta que d'aquí 15 dies tampoc s'aixecarà el seu tancament indefinit. Però després de les imatges de la primera nit sense el toc de queda, les discoteques volen fer valer que són “la solució” als botellons i a les festes il·legals. El primer intent per convèncer serà una prova pilot a Sitges i volen anar un pas més enllà a Barcelona, tot i que no tenen el vistiplau de Salut encara.

Poc més d'un mes oberts durant la pandèmia

08-06-2020

El Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu-Aran van ser els primers a entrar a la fase estatal de desescalada que permetia la reobertura de les discoteques sense que s’hi pogués ballar.

19-06-2020

Catalunya va recuperar les competències en Salut i va equiparar les restriccions arreu del país amb la reobertura de les discoteques a tot el territori i, d’entrada, va permetre que s'hi pogués ballar.

22-06-2020

La Generalitat va canviar de criteri i va prohibir ballar a les discoteques encara que va mantenir que continuessin obertes.

24-07-2020

Catalunya va ordenar el tancament de les discoteques per un període de 15 dies que es va prorrogar reiteradament amb l’argument que calia aturar la propagació del virus.

06-10-2020

La Generalitat va anunciar que publicaria una normativa que permetria la reobertura de les discoteques sense que s’hi pogués ballar tot i que l’endemà va canviar de criteri a l’últim moment i ho va descartar.

De moment, el 20 de maig a la nit l’oci nocturn tornarà a funcionar a Sitges durant unes hores per un assaig clínic. Cinc locals del conegut com a carrer del Pecat reobriran de 23 h a 3 h amb 400 assistents que abans hauran superat un test d'antígens. El Govern ha permès la iniciativa, gestada pels empresaris i finançada per l’Ajuntament, que vol ser una prova per veure com poden reprendre l’activitat les discoteques del país. El departament de Salut, però, continua valorant encara la proposta de la patronal Fecasarm, que pretén fer “un assaig general” en una desena de locals d’oci nocturn de Barcelona el 21 de maig. El secretari general de la Fecasarm, Joaquim Boadas, explica que les mesures de seguretat que volen aplicar són el test d’antígens, un codi QR per traçar el recorregut dels assistents i aparells de desinfecció d’aire.

La patronal ha tingut aquest dilluns una reunió amb l’Ajuntament de Barcelona i assegura que n'ha obtingut el suport del consistori a l'espera del que decideixi Salut. Boadas afegeix que aquest assaig també serviria per reivindicar que les discoteques amb més mesures preventives puguin tenir més aforament i franja horària, “per incentivar la inversió en seguretat”. Però, fins a nou avís, l’únic que preveu el Govern és que el Procicat aprovi aquesta setmana el pla sectorial per a la reobertura de l’oci nocturn. Un pla que ja no convenç el sector, que hi troba a faltar concreció i el veu incert. Boadas adverteix que el pla no marcarà com podran tornar a funcionar les discoteques, perquè anirà en funció del que diguin les restriccions de cada moment: “L’aforament o si podem tenir pista de ball dependrà del que decideixin”.

“Ayuso, vine a Catalunya”

La patronal Fecalon s’ha concentrat aquest dilluns a la tarda a la plaça Sant Jaume de Barcelona per intensificar la pressió. A la protesta hi han exhibit un cartell amb el lema: “Ayuso, vine a Catalunya”. “Ens sentim els grans oblidats per totes les administracions”, assegura el secretari general de Fecalon, Fernando Martínez, que exigeix un calendari de reobertura de l’oci nocturn per evitar que a partir d’ara la policia hagi de fer cada cap de setmana un dispositiu com si fos Cap d’Any o la revetlla de Sant Joan per combatre les aglomeracions al carrer. Però Salut no sembla tenir pressa per respondre les peticions de les discoteques i vol esperar els resultats de la prova a Sitges per “guiar” com ha de ser la represa dels locals que porten més temps tancats.

Alguns dels participants a la concentració de la plaça Sant Jaume.
stats