Els Bombers estabilitzen el 60% de l'incendi de Llançà i el Port de la Selva
La majoria dels veïns evacuats podran tornar a casa seva aquesta mitjanit
LlançàNova jornada de lluita contra l'incendi que es va declarar ahir entre Llançà i el Port de la Selva. Una norantena de dotacions terrestres i quinze aèries han treballat intensament durant tot el dia per extinguir les flames, que han calcinat 415 hectàrees. Les tasques d'extinció comencen a donar els seus fruits i el cap d'intervenció dels Bombers, Santi Lleonart, ha indicat que han aconseguit estabilitzar un 60-70% de la superfície afectada, tot i que és una estabilitat "molt precària". "Esperem cap a la matinada poder donar per estabilitzat l'incendi, potser no en la seva totalitat, però sí en un perímetre determinat", ha afegit.
De fet, els serveis d'emergències han informat que tots els veïns evacuats podran tornar a casa excepte els que viuen a la Vall de Santa Creu, a Masferrer i a Sant Pere de Rodes. A més, els ciutadans de la Selva de Mar hauran de mantenir un confinament a casa per precaució. En total, entre ahir a la tarda i aquesta nit es van desallotjar unes 350 persones. Fins al moment, hi ha cinc ferits de caràcter lleu: quatre bombers i un ADF.
Lleonart ha recalcat que és un incendi molt complicat per l'orografia del terreny -és de molt díficil accés terrestre- i perquè hi hagut molts focus secundaris en zones no connectades. "I això fa que tinguem un perímetre molt extens que ens demana molts recursos tant humans com materials, i està ha complicant molt les tasques d'estabilització", ha assenyalat.
El foc, que és "molt inestable", no ha donat treva en tot el dia i ha obligat els bombers a treballar amb la màxima intensitat. Ara bé, la part positiva és que no s'ha augmentat la superfície afectada; però sí que s'han trobat amb moltes represes que són molt perilloses. "Una represa d'aquest tipus ens pot crear un incendi nou i, veient la propagació que poden tenir aquest tipus d'incendis, amb les temperatures i condicions meteorològiques actuals, aconseguir que un incendi no progressi ja és molt, però no es pot donar per estabilitzat", ha recalcat.
Sense ajuda dels efectius francesos perquè el govern espanyol no ho ha demanat
La Generalitat ha demanat aquest matí a l'executiu de Pedro Sánchez que sol·licités al govern francès si podien incorporar més hidroavions de gran capacitat Canadair –que es coneixen popularment com a foques– per ajudar a aturar les flames. Ara bé, segons ha admès el subdelegat del govern espanyol a Girona, Albert Bramon, ho han descartat. "S'ha cregut oportú que primer s'esgotessin els recursos que encara hi ha disponibles. Si el foc hagués progressat, després es podria haver fet una altra consideració", ha assenyalat.
Per a Bramon, només es plantejaria demanar aquesta ajuda si hi hagués "gent afectada" i "una situació de perill per a les persones": "És a dir, si arribem a una situació de crisi". El subdelegat ha al·legat que les relacions entre els estats "sempre són complicades" i ha insistit que era preferible esgotar els recursos propis.
El foc de Vilafant, "el pitjor dels escenaris per als Bombers"
Aquest migdia s'ha declarat un altre incendi a l'Alt Empordà. Ha sigut a Vilafant, causat per un home que treballava amb una serra radial i que estava a una distància inferior a 500 metres de zona forestal. Ha afectat unes dues hectàrees, majoritàriament de terreny agrícola. Al cap de poques hores, els Bombers l'han aconseguit estabilitzar, però Lleonart ha advertit que els ha afectat "molt": "És el pitjor dels escenaris que tenim els Bombers: quan tenim un incendi gran, amb molts mitjans aeris i terrestres repartits, un nou incendi et fa canviar l'estructura de tot el dispositiu".
Els cossos d'emergències han hagut de redistribuir els efectius entre els dos focs, però han pogut fer un atac directe i molt efectiu a Vilafant, segons ha destacat el cap d'intervenció. No obstant això, Lleonart ha subratllat que les imprudències "sempre són un problema", i més "en situació d'extrema sequedat" i amb un altre incendi actiu.
Determinar l'origen del foc
L'incendi de Llançà i el Port de la Selva va començar ahir a dos quarts de dues del migdia a la carretera del Port de la Selva i Llançà. Segons van destacar els Agents Rurals, la principal hipòtesi és que l’incendi s’hauria originat amb una burilla que s’hauria llençat prop de la via, al costat de la urbanització Fener. La policia científica ja analitza l’ADN de les restes de cigarreta per intentar identificar la persona que l’hauria llençat. Precisament, aquest també va ser l’origen del foc del 2012 a l’Alt Empordà, que va afectar unes 10.000 hectàrees de 18 municipis, va causar dues morts i va cremar durant sis dies. El vicepresident del Govern ha assegurat que prendran mesures contra les "conductes negligents" i que buscaran "els responsables" del foc per depurar "responsabilitats".
L'inspector en cap dels Agents Rurals, Toni Mur, ha exposat com han arribat a la conclusió que es va iniciar amb les restes d'una cigarreta. "No hem trobat cap altre possible origen com a punt de calor: ni vidres trencats, ni cap indici d'activitat humana, ni de treballs mecànics", ha destacat abans d'afegir que, quan comença un incendi, l'inici sempre és poc intens. "Els indicadors de l'inici de l'incendi són que la combustió és molt poc intensa i ens permet fer una certa idea del recorregut que ha fet el foc: va agafant intensitat a mesura que es va accelerant i va agafant altres tipus de combustibles".
El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha lamentat que, en els últims deu anys, s'han incendiat més de 12.000 hectàrees a causa de burilles. Per això ha fet una crida a la prudència i la responsabilitat: "Que hàgim de veure tot això [l'incendi] per aquesta imprudència és indignant", ha retret.
Les tres carreteres que uneixen el Port de la Selva amb Llançà, Perafita i Sant Pere de Rodes estan tallades i només es permet la circulació de treballadors i de veïns que tinguin una causa justificada, però no poden passar els que hi tenen segona residència. “S’ha de garantir la seguretat de les persones, però també s’ha de poder facilitar les operacions que s’estan duent a terme”, ha assenyalat el director general, que també ha afegit que tenen feina “per avui i demà”.
Durant la nit la tramuntana ha bufat amb menys intensitat que no pas ahir a la tarda a la zona de l’incendi. Tot i això, al final de la matinada s’ha tornat a reforçar. Al llarg del dia continuarà bufant moderada amb ratxes que poden superar els 50 km/h. Això farà que la humitat relativa torni a baixar per sota del 40%, mentre que la temperatura durant les hores centrals del dia arribarà als 29 o 30 ºC. L’episodi de tramuntana encara s’allargarà tot demà i fins dilluns al migdia, segons informa Oriol Rodríguez.