Societat13/09/2017

5.000 objectes i 27 caixes de documents: el record de l'atemptat a la Rambla

Barcelona comença a catalogar les mostres de condol i retirarà, per la Mercè, l'últim punt memorial

Maria Ortega
i Maria Ortega

BarcelonaUn elefantet de peluix amb inscripcions de colors escrites en idiomes diferents. Un uniforme de la Guàrdia Urbana amb l'escrit: "No us oblidarem mai". Un osset rosa. Moltes flors artificials. Un joc de cubell i pala per estrenar. I molts i molts altres peluixos. En total, uns 5.000 objectes i fins a 27 caixes plenes de documents. És el primer recompte e totes les mostres de dol vers les víctimes dels atemptats que es van recollir, els dies 28 i 29 d'agost, a la Rambla.

El Centre de Col·leccions del Museu d'Història de Barcelona (Muhba) ha rebut 155 caixes amb objectes. Sobretot, peluixos. Un primer mostreig dels materials recollits evidencia que fins a un 75% del total d'objectes són ninos de diferents formes i colors. Alguns amb inscripcions de dol i d'altres sense res escrit. Els objectes recollits, que ara tot just s'estan començant a catalogar, representen un volum aproximat d'11,52 metres cúbics. Són mostres de dol recollides d'algun dels 149 punts memorials que es van muntar de manera espontània a la Rambla i que, després de catalogar-se, s'analitzaran i avaluaran per decidir què se'n fa.

Cargando
No hay anuncios

Avui, treballadors del Centre de Col·leccions del Muhba, a la Zona Franca, seguien els treballs de catalogació: agafaven amb delicadesa cadascun dels objectes, el revisaven, li col·locaven un número identificatiu i el posaven en una caixa diferent en funció de si era, per exemple, un peluix amb missatge, un peluix sense missatge, una joguina...

Pel que fa als documents escrits, qui se n'ocupa és l'Arxiu Municipal de Barcelona, que també els està estudiant i hi fa tractaments de conservació preventius. En total, han rebut 27 caixes, i els missatges que més es repeteixen són: "No tinc por" i "Tinc por dels fanatismes". Molts d'aquests documents pateixen deteriorament per haver estat al carrer i al costat d'objectes com espelmes, que els han provocat taques o cremades. Per això se'ls fa un primer tractament de neteja i, després, se'n farà la catalogació i digitalització.

Cargando
No hay anuncios

Montserrat Beltran, directora de l'Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona, ha explicat que treballen amb l'objectiu de tenir la primera fase de feina acabada per Nadal i poder començar la digitalització al gener. Una data clau per tenir a punt el material per ser consultat serà, com ha reconegut Josep Bracons, cap del departament de col·leccions i centres patrimonials Muhba, la de l'aniversari dels atemptats. L'objectiu és que aquest material sigui accessible a través de les plataformes digitals de l'Ajuntament. No es documentaran objectes com peces individuals, sinó que es busca una imatge de conjunt del dol, per això no es conservarà, per exemple, la muntanya de 'post-its' amb el lema "No tinc por", sinó només una mostra representativa.

Per dur a terme el treball d'inventari, l'Ajuntament ha estat en contacte amb ciutats com París o Manchester, que també han estat sacsejats per atemptats. D'altra banda, el consistori també ha anunciat avui que, coincidint amb les festes de la Mercè, es retirarà l'últim punt memorial que encara es manté, el que queda al capdamunt de la Rambla, a tocar de la plaça Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

Espelmes amb fins socials

Les espelmes recollides –més de 30.000 litres de parafina–, d'altra banda, es lliuraran a l'entitat la Llavor, que acull persones sense llar i familiars de malalts de la Vall d'Hebron, perquè s'ocupi de coordinar l'ús de la parafina. La idea és dissenyar un model d'espelma especial que es pugui vendre explicant que és 100% reciclat de la Rambla i que els diners recollits serviran per donar feina a persones sense llar i dones presidiàries.

Cargando
No hay anuncios

"El que estem fent ara és la topografia de dolor", ha resumit el director del Muhba, Joan Roca, que ha comparat el procés que s'està duent a terme amb el dol que pot viure una família, que experimenta fases diferents per aconseguir que, a poc a poc, tot trobi el seu nou lloc.