Societat30/07/2011

51% de núvols , 49% de sol

Tongades de xàfecs forts, llamps i trons, vespres i fins i tot migdies de jersei. Aquest juliol ha fet miques diferents rècords meteorològics: de pluja, de temperatura i fins i tot d'hores amb el cel tapat.

Miquel Bernis
i Miquel Bernis

BARCELONA.Demà s'acabarà un dels juliols més desbocats i excèntrics dels últims anys.

51% de núvols, 49% de sol

Més estones de cel tapat que de clarianes a la Costa Brava

Cargando
No hay anuncios

Després de 40 anys d'observar i anotar tota mena de dades relacionades amb el temps, l'observador de l'Estartit, Josep Pascual, s'ha adonat aquest any d'un detall curiós: les hores amb núvols durant el juliol han superat les hores amb sol. Sense les dades dels tres últimes dies del mes, fins ara un 51% del temps el sol ha estat tapat, la dada més alta mai registrada al juliol i l'única vegada que hi ha hagut més núvols que clarianes. Normalment a la Costa Brava hi ha un 28 per cent d'hores amb el sol tapat durant l'estiu.

100 litres en un sol dia

Cargando
No hay anuncios

Un aiguat de rècord per un mes de juliol al Gironès i a la Selva

Va començar al migdia i no va parar fins passada la mitjanit. El dimarts 26 una borrasca es va quedar ancorada al nord-est i va descarregar més de 100 litres per metre quadrat al Gironès, a la Selva i en alguns indrets d'Osona. Un fet que ni de bon tros havia passat mai a ple estiu. L'aeroport de Vilobí d'Onyar, que té 50 anys de dades, tenia com a rècord de pluja en 24 hores 53 litres per metre quadrat, caiguts el 28 de juliol del 1977. Dimarts n'hi van caure 107.

Cargando
No hay anuncios

El més fresc des del 1981

El Fabra de Barcelona es queda sense arribar als 30 graus

Cargando
No hay anuncios

Sense les dades del cap de setmana, la mitjana de temperatura de l'Observatori Fabra aquest juliol surt de 21,3 graus. Des del 1981 que no se'n registrava una de tan baixa; llavors van ser 21,2. Val a dir que no és ni de bon tros el juliol més fresc que ha viscut Barcelona en els últims 100 anys, ni tan sols és en el top ten . Hi ha una altra dada curiosa. Des que va començar l'estiu al Fabra no s'ha arribat cap dia als 30 graus, un fet que no passava des del 1977.

Calor, en canvi, a l'Ebre

Cargando
No hay anuncios

L'Observatori de l'Ebre registra temperatures 2 graus més altes

El contrapunt a tot plegat cal buscar-lo al sud. El vent de nord que a gran part del país és un vent que refresca i fa baixar les temperatures, a l'Ebre escalfa. Quan bufa les temperatures acostumen a ser més altes, i de fet aquest any el termòmetre només s'ha quedat quatre dies per sota dels 30 graus. Juliol càlid al sud.

Cargando
No hay anuncios

Per què ha passat?

L'aire fred i la inestabilitat s'han quedat estancats damunt nostre

Cargando
No hay anuncios

L'anticicló de les Açores, el que normalment ens garanteix el bon temps, fa molts dies que està situat massa a l'oest. Quan això passa el vent predominant a Catalunya és el de nord, que bombeja aire fred de latituds més altes. Una altra zona d'altes pressions situada a l'est d'Europa ha fet de barrera, i ha evitat que les borrasques fessin el seu recorregut habitual d'oest a est. D'aquesta manera l'aire fred i la inestabilitat s'han estancat damunt nostre.