Tot el que sabem de la nova variant òmicron: quins símptomes provoca?, s'escapa de les vacunes?
Els primers estudis apunten que les vacunes ajuden a reduir els casos greus per òmicron
BarcelonaLa nova variant del covid-19, l'òmicron, ha tornat a disparar les alarmes quan la pandèmia provocada pel coronavirus semblava més o menys controlada. La nova variant, considerada per l'OMS com a "preocupant", es transmet amb molta facilitat i fins i tot afecta les persones ja vacunades o amb anticossos perquè havien patit la infecció. A Europa, per exemple, on ja fa setmanes que s'estan posant terceres dosis als adults i vacunant els nens de 5 a 11 anys, la variant òmicron ja és la predominant en molts països i no para d'expandir-se. Està present en 38 dels 53 països de la regió europea, que inclou estats com Rússia i Turquia. L'òmicron ha forçat el retorn de les restriccions que, en el cas de Catalunya, ja són plenament vigents:
Què en sabem, de la nova variant?
La variant B.1.1.529, o òmicron, es va identificar per primer cop a Sud-àfrica a principis de novembre. Encara és massa recent perquè la comunitat científica hagi tret grans conclusions, però ja hi ha sobre la taula algunes dades interessants. L'Institut Nacional de Malalties Infeccioses (NICD, per les seves sigles en anglès) de Sud-àfrica va explicar que, segons l'experiència que s'extreu dels hospitals del país, l'òmicron provocaria una forma de malaltia menys greu. "De manera convincent, les nostres dades suggereixen una conclusió positiva: si es compara amb altres variants, l'òmicron provoca una malaltia menys greu", va apuntar Cheryl Cohyen, portaveu de l'organisme. L'actual onada de contagis, impulsada i dominada per l'òmicron, està deixant un índex d'hospitalitzacions del 5,7%, molt per sota del 15,6% de la tercera onada.
Les vacunes aturen la transmissió d'òmicron?
Dos estudis de l'Imperial College London destaquen que òmicron és capaç d'esquivar la protecció que ofereixen les vacunes. La protecció de Pfizer o Moderna davant d'òmicron se situa entre el 50% i el 80%, mentre que amb AstraZeneca baixaria fins al 20%. Això sí, les vacunes són efectives a l'hora d'evitar que la infecció derivi en casos greus.
Provoca símptomes diferents de les altres variants?
Els símptomes d'òmicron són diferents dels de les anteriors variants i potser és més fàcil confondre'ls amb els d'una grip. Segons sembla, produeix símptomes lleus, com la fatiga extrema, l'elevació inusual del ritme cardíac, dolor muscular i febre, segons va explicar la presidenta de l'Associació Mèdica de Sud-àfrica, Angelique Coetzee. En la majoria dels casos no es detecta pèrdua de gust ni d'olfacte, a diferència de les altres variants.
Per què ha arribat una nova soca?
En una entrevista a l'ACN, el cap del servei de microbiologia de la Vall d'Hebron, el doctor Tomàs Pumarola, explica que el virus "té la capacitat de fer variacions importants de forma sobtada" i aquestes mutacions se seguiran repetint mentre en algunes àrees del món el virus circuli lliurement. En aquest sentit, el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va deixar clar aquesta setmana quina és la millor estratègia per batre la pandèmia: "Si volem que s'acabi la pandèmia l'any que ve, hem d'acabar amb les desigualtats, vetllant perquè el 70% de la població de cada país estigui vacunada a mitjans d'any".
Quines restriccions es preveuen?
Toc de queda
Davant de l'arribada d'òmicron, alguns països ja han aprovat noves restriccions. Catalunya és un d'ells. Una de les mesures més contundents és el toc de queda, que ja és vigent i afecta els municipis de més de 10.000 habitants amb una incidència superior als 250 casos per cada 100.000 habitants en l'última setmana i els que hi limiten. Des d'aquest enllaç es pot comprovar quines ciutats estan afectades. Als municipis on s'aplica el toc de queda està prohibit circular per la via pública entre la una i les sis de la matinada, excepte la mobilitat essencial. En aquests casos es recomana portar a sobre el certificat de declaració autoresponsable, que es pot descarregar des d'aquest enllaç.
Màxim de persones juntes
L'altra restricció que també afecta els drets fonamentals de les persones és la prohibició de reunir-se més deu persones, tant a l'espai lliure com tancat i ja sigui en l'àmbit públic o privat. Aquesta restricció té un especial impacte durant les festes de Nadal.
Aforament del 50% als bars i restaurants i del 70% als comerços
La restauració pot omplir les taules que hi ha a l'aire lliure, però a l'interior només hi pot haver un 50% d'ocupació. A les taules (ni en interior ni a l'aire lliure) no hi poden haver més de deu persones. Pel que fa a les botigues l'aforament queda limitat al 70%. Les discoteques, una vegada més, no poden obrir.
La cultura i l'esport, al 70%
Els espectacles culturals també pateixen restriccions. El teatre, els concerts, els auditoris o els circs no poden superar el 70% d'aforament i el públic ha d'estar assegut tant a l'aire lliure com a l'interior. Es permet servei de restauració, però també queda sotmès a les restriccions que afecten el sector. Els equipaments esportius també tenen l'aforament limitat al 70% i es recomana la suspensió de totes les competicions que no siguin professionals. A les curses cal fer sortides esglaonades i portar la mascareta fins que no es realitzi l'activitat.
Ensenyament i treball haurien de ser telemàtics
Es recomana afavorir el teletreball a les acadèmies, les autoescoles i els centres d'ensenyament no reglat. A la feina, fer torns esglaonats per evitar grans concentracions de persones.
Certificat covid
Les persones que tinguin més de 13 anys necessiten un certificat covid per demostrar que estan degudament vacunades o que tenen una prova diagnòstica recent amb resultat negatiu per poder entrar als locals de restauració, equipaments culturals, gimnasos o centres residencials.
Distància i mascareta
A més de totes aquestes restriccions, és obligatori l'ús de mascareta a l'interior i també a l'exterior, a menys que s'estigui fent algun esport o que s'estigui en un entorn natural, com la platja o la muntanya, i es pugui garantir la distància. A més, cal ventilar els espais interiors i mantenir una distància d'1,5 metres.