Nova jornada de protesta de la comunitat educativa contra les retallades
Milers de pares, alumnes i mestres reclamen cobrir les substitucions des del primer dia i augmentar les beques per ajudar les famílies. Més de 50.000 persones s'han concentrat segons l'organització i 5.500 segons la Guàrdia Urbana
BarcelonaLa comunitat educativa ha tornat a sortir al carrer aquest dissabte per mostrar el seu rebuig a les retallades tant de la Generalitat com del govern espanyol. Convocats pel Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) sota el lema 'Per la dignitat i la qualitat de l'ensenyament públic', professors, sindicats, associacions de pares i estudiants han iniciat una marxa des de plaça Urquinaona de Barcelona fins a la plaça de Sant Jaume.
Entre d'altres, els manifestants demanen que les substitucions es cobreixin des del primer dia i que el substitut ho sigui pel 100% de la jornada, que es disminueixi el cost de les matrícules a la universitat i que s'augmentin les beques menjador i transport. Els manifestants, més de 50.000 segons l'organització i 5.500 segons la Guàrdia Urbana de Barcelona, han recorregut el centre de Barcelona cantant proclames com 'Ni ERO, ni atur, ni precarietat. Escola pública i de qualitat', 'La nostra agència de qualificació és l'educació', 'Rigau divina, treballa d'interina' i 'Rigau astuta, treballa de substituta'. Una pancarta amb el lema 'Per l'educació pública, cap retallada' encapçalava la manifestació.
Entre els protestants hi havia moltes famílies senceres, i un cop més el color groc ha estat el principal protagonista de les manifestacions del col·lectiu educatiu, no només per les samarretes amb el missatge 'SOS ensenyament públic' sinó també pels globus d'aquest color que portaven molts dels participants.
Crítiques a Rigau i Wert
La manifestació ha transcorregut sense incidències durant més d'una hora i ha finalitzat a la plaça Sant Jaume, on s'ha fet lectura del manifest unitari. A través d'aquest text, el MUCE ha alertat que les retallades estan "afectant molt negativament la qualitat dels centres educatius" i ha criticat que algunes d'aquestes mesures "han deixat uns 2.000 docents a l'atur". Acusen el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, de "canviar les normes de joc" en modificar la política de substitucions i lamenten que la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, hagi estat "tan obedient".
Han assegurat també que es neguen beques menjador i de llibres, que "s'institucionalitza" la carmanyola, es redueixen les subvencions a les Associacions de Mare si Pares d'Alumnes (AMPA) i les aportacions de la Generalitat a les escoles bressol, es retallen les cuidadores i auxiliars per als alumnes amb necessitats especials i augmenta el cost del material escolar i de les taxes universitàries.
En declaracions als mitjans, el secretari general d'UGT Catalunya, Josep Maria Alvarez, ha exigit als governs que canviïn les seves polítiques, tant a la Generalitat, a qui ha acusat d'aplicar retallades, com al govern espanyol, els pressupostos del qual ha dit que "envaeixen competències i volen entrar a l'escola catalana". Ha afegit que aquesta mobilització, així com una nova que es farà el proper 11 de novembre, ha de servir per preparar la vaga general del 14 de novembre. Ha animat a la ciutadania a participar d'aquesta aturada ja que ha considerat que "a casa no es trobarà cap solució".
Per la seva banda, el secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, ha assegurat que retallar en educació és "generar problemes". En primer lloc perquè implica una "caiguda de la inversió i no ajuda a reactivar l'economia" i, en segon lloc, perquè "posarà dificultats per poder tenir després una societat competitiva". Gallego ha dit que si avui s'escatimen recursos en l'ensenyament dels més petits, en el futur la societat no tindrà la qualificació necessària per abordar una economia més competitiva i sobresortir en el context internacional.
El president de la Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumens de Catalunya (FAPAC), Alex Castillo, ha assegurat que està en joc el futur dels més petits i ha considerat que la política educativa que s'està fent actualment és "molt negativa". Ha censurat que "només es busqui reduir despesa" i no es miri pels objectius a llarg termini i la importància de l'educació pel futur de la societat.