Aforaments de fins a 2.000 persones en espais tancats a partir del 25 de juny

Des d'aquesta mitjanit ja es permeten trobades i activitats socials sense límit de persones

Diverses persones passejant prop de la platja del Bogatell de Barcelona amb mascareta.
P.e.
19/06/2020
4 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, va signar aquest dijous el decret que deixa sense efecte la fase 3 i l'estat d'alarma. Què es pot fer a partir d'ara? Les instruccions que ha donat el Govern, que ha recuperat les competències en Salut, són que des d'aquesta mitjanit ja es permet la lliure mobilitat interna a tot el territori de Catalunya i que es poden fer totes les activitats sense que cap estigui prohibida sempre que es compleixin les condicions, com els aforaments limitats i l'ús de mascareta segons la distància. Aquest és el funcionament de la nova normalitat, que Torra ha anomenat com a fase de represa, la qual a partir del 25 de juny preveu aforaments de fins a 2.000 persones en espais tancats.

Norma general

Distància i aforaments segons els espais

La Generalitat, que gestionarà i regularà les mesures a través del Procicat, explica que la norma general és que tant en espais tancats com a l'aire lliure s'ha de mantenir una distància d'un metre i mig entre persones, que és equivalent a una superfície de dos metres i mig quadrats per persona. La distància és exigible també en l'àmbit laboral i entre persones que no tenen una relació o un contacte habitual. En cas que no es pugui mantenir la distància amb un contacte no pròxim, és obligatori portar mascareta. Des d'aquest divendres i fins a Sant Joan, els aforaments estan limitats a un 50% als edificis i espais tancats i a un 75% als que estan a l'aire lliure. Els aforaments poden canviar a partir del 25 de juny, quan s'aplicaran uns plans adequats per a cada àmbit.

16 sectors

Flexibilitat seguint les mesures

La nova normalitat impulsada pel Govern preveu tenir uns plans propis per a 16 sectors diferents: els centres sanitaris, els serveis socials, els centres docents, les universitats, els transports, els establiments comercials, els hotels i allotjaments turístics, la restauració, el turisme, l'oci nocturn, el lleure infantil, les activitats culturals, les fires i congressos, les instal·lacions esportives, les festes i els equipaments amb gran afluència de públic. El Procicat ja ha publicat alguns plans i d'altres estan pendents d'adaptar-se. Les mesures es podran flexibilitzar si es compleixen les condicions i els titulars de les activitats han d'adequar-les. Un responsable serà l'interlocutor amb l'autoritat sanitària si es detecta un brot. També han de garantir a les persones vulnerables o a les que no puguin utilitzar mascareta per característiques personals una atenció preferent que minimitzi el temps d'estada a l'interior dels locals o establiments i que faciliti la mobilitat a l'interior.

A partir del 25 de juny

Aforaments de 2.000 persones en espais tancats

A l'espera que es concretin els plans per a cada àmbit, a partir del 25 de juny la norma general serà la següent: als edificis i espais tancats, incloses fires i congressos, es preveu un màxim de 1.000 persones dretes o 2.000 persones en seients preassignats. La superfície de seguretat de dos metres i mig quadrats per persona es pot reduir si s'utilitza mascareta i es porta un registre d'assistents o es fa una preassignació de les localitats. S'inclouen mesures de circulació per evitar aglomeracions. A les activitats a l'aire lliure es preveu que la superfície de dos metres i mig serveixi per regular els aforaments –sense establir, al marge del que marquin els plans dels sectors, un límit de persones–. En aquest cas, la superfície de seguretat també es pot reduir si s'utilitza mascareta, es porta un registre d'assistents, hi ha un control d'accés, sortida i els fluxos interns i si hi ha un màxim de 2.000 persones dretes o 3.000 persones en seients preassignats en espais limitats no permeables entre si.

Mascareta

Ús per a persones de sis anys en endavant

És obligatori portar mascareta a partir de sis anys a la via pública, espais a l'aire lliure i qualsevol espai tancat d'ús públic si no és possible mantenir una distància d'un metre i mig entre persones que no tenen un contacte pròxim. També s'ha de portar mascareta als mitjans de transport de viatgers per carretera, ferrocarril i cable que són competència del Govern. Per als passatgers de vaixells i embarcacions no és necessari l'ús de mascareta si estan a la seva cabina o en cobertes i espais exteriors on es pugui mantenir la distància de seguretat. Si tots els ocupants d'un cotxe són persones que tenen una relació habitual no cal portar-ne i s'ha deixat de restringir el nombre de persones als vehicles. La mascareta no s'exigeix a les persones que tinguin una malaltia o dificultat respiratòria que pugui veure's agreujada per utilitzar-la, que per la seva discapacitat o dependència no tinguin autonomia per treure-se-la, o que tinguin alteracions de conducta. Tampoc cal per fer esport a l'aire lliure.

Restauració

Garantir la distància d'un metre i mig entre persones

De moment, la Generalitat determina que en els establiments d'hostaleria i la restauració i en qualsevol activitat oberta al públic en què es prevegi el consum d'aliments i begudes que fan inviable l'ús de mascareta, tant a l'aire lliure com en edificis i espais tancats, s'ha de garantir la distància d'un metre i mig entre persones.

Trobades

Activitats familiars i socials sense límit de persones

Amb la nova normalitat es permet celebrar trobades i activitats familiars i socials, inclosa la pràctica esportiva no professional ni federada. La Generalitat no posa cap límit de persones, tot i que ha de ser preferentment entre gent amb una relació o un contacte habitual, sempre que no hi hagi aglomeracions ni se superin les limitacions dels aforaments i es respecti la protecció individual. Les administracions poden limitar l'accés als espais de titularitat pública, inclosos espais naturals com platges, que no tinguin les condicions de seguretat.

Sancions

El Govern i els ajuntaments poden fer inspeccions

El Procicat estableix que la Generalitat i els ajuntaments tenen les competències de vigilància, inspecció i control de les mesures i dels plans per als sectors. Han de vetllar perquè es compleixin les condicions per evitar les aglomeracions i garantir la distància i l'ús de mascareta. L'incompliment se sancionarà segons la legislació aplicable. Per això el Govern habilita el personal d'inspeccions de Salut, Treball, Comerç, Consum i Educació per comprovar si es compleixen les mesures.

stats