Societat 03/03/2022

La nova Llotja de Barcelona tindrà un restaurant i s'hi podrà comprar peix

El Port destinarà 8 milions d'euros per aixecar el nou edifici i reurbanitzar l'espai

2 min
Imatge virtual del futur Moll dels Pescadors, vist des del Maremàgnum

BarcelonaA la ciutat de Barcelona hi ha 206 pescadors. La xifra és molt inferior als 350 que havia tingut fa anys, però, tot i això, sorprèn perquè és un col·lectiu del qual no se sol parlar. I és que, actualment, la seva activitat es desenvolupa al final del Moll de Pescadors, a la Barceloneta, i només ells hi poden accedir. Per intentar donar a conèixer aquesta activitat a la ciutadania i, de passada, millorar les instal·lacions i aconseguir uns ingressos amb noves activitats com un restaurant, el Port de Barcelona ha presentat aquest matí una "reurbanització" de tot el moll, que inclou també el de les Balears. "El Port de Barcelona salda un deute històric amb els pescadors", ha dit el president de l'organisme, Damià Calvet. Aquesta remodelació ja s'havia anunciat altres vegades, però no s'ha executat mai, més enllà d'alguna petita millora. Ara la reforma ja té pressupost i calendari.

El projecte de millora implica construir una nova Llotja, que s'aixecarà dins el Moll, integrant l'actual edifici de la fàbrica del gel, que és del 2016 i representa una de les poques reformes que s'han fet en els últims anys. L'edifici ocuparà 3.200 metres quadrats i costarà 8 milions d'euros. El procés d'adjudicació s'iniciarà aviat i les obres duraran, si res no falla, disset mesos. L'edifici, dissenyat per Carles Ferrater i Lucía Ferrater, estarà dividit en tres parts per fer-lo "funcional" i facilitar les diferents activitats que s'hi han de desenvolupar. Els pescadors hauran de poder treballar a la planta baixa fent les subhastes i els processos de preparació, envasat i facturació del peix, mentre els barcelonins els podran observar des del pis de dalt, on hi haurà un restaurant que també funcionarà com a espai de formació i divulgació de l'activitat pesquera. La Confraria de Pescadors també tindrà unes oficines per a tasques d'administració. També hi ha previst, tal com ha celebrat el patró major de la Confraria de Pescadors, José Manuel Juárez, obrir "unes peixateries" on els ciutadans puguin comprar el peix acabat de pescar a la costa de Barcelona. "Això ens ajudarà molt", ha valorat.

Un cop s'inauguri l'edifici de la nova Llotja s'enderrocarà l'actual i l'espai guanyat permetrà fer-hi un aparcament i un passeig. En total, s'urbanitzaran 24.100 metres quadrats. La idea és que els visitants entrin al moll pel carrer Escar i puguin visitar la Torre del Rellotge, ja restaurada, i després d'una passejada puguin accedir a la part superior del nou edifici.

La reforma haurà de servir per dinamitzar tot l'espai, millorant l'activitat pesquera i també atraient el turisme pesquer, que es potenciarà amb el canvi. "No ens sentirem com artistes d'un circ", ha dit Juárez, que s'ha mostrat molt content amb el projecte tot i denunciar els retards "per l'incompliment de les diferents administracions". Això sí, un dels avantatges del retard és que el nou projecte té en compte la reducció d'emissions.

La remodelació inclourà 359 panells solars a la nova llotja i també als aparcaments i als magatzems, i s'instal·larà un sistema d'emmagatzematge d'energia que permetrà alimentar les activitats del moll, inclosa la fàbrica de gel. Segons les previsions, generaran una potència nominal de 100 kW i una capacitat d’emmagatzematge de 70 kWh. Tot plegat permetrà deixar d'emetre cada any 54 tones de CO2.

La transformació del Moll de Pescadors coincidirà amb la del Port Vell, on es preveu enderrocar l'Imax (per construir-hi el Liceu Mar), reformar el Maremàgnum i ampliar l'espai públic per mitjà d'un projecte també força ambiciós.

stats