La nova cúpula dels Mossos defensa “un altre estil directiu” a investigació criminal

Diu que mantindrà “la lleialtat absoluta i la màxima col·laboració” amb la judicatura i la Fiscalia

3 min
A l'esquerra el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, amb els integrants de la nova cúpula dels Mossos al costat: la intendenta Rosa Bosch, el comissari en cap Josep Maria Estela i el comissari Eduard Sallent.

BarcelonaEls canvis de comandaments que ha anunciat la nova cúpula dels Mossos d’Esquadra aquesta setmana han generat rebombori, sobretot pel relleu de l’intendent Toni Rodríguez, que ha passat de liderar l’àrea d’investigació criminal a ser el cap de la comissaria de Rubí. Els partits de l’oposició han carregat contra el Govern perquè han qualificat els canvis d’una “purga” al cos i el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, compareixerà al Parlament per argumentar-los. Des de la nova Prefectura dels Mossos –la direcció policial– han defensat el relleu a la Comissaria General d’Investigació Criminal (CGIC) per donar “un altre estil directiu” a l’àrea. Segons fonts de la cúpula, volen que sigui “més participativa i col·laborativa”.

Rodríguez feia molts anys que estava vinculat als serveis centrals de l’àrea d’investigació criminal situats al complex d’Egara del cos i el seu nou destí a la comissaria de Rubí s’ha interpretat com un càstig. A més, Rodríguez havia sigut un dels comandaments de confiança del major Josep Lluís Trapero i havia assumit investigacions de corrupció, inclòs el cas 3% i d'altres dirigides a alts càrrecs de JxCat. La Prefectura dels Mossos que ara lidera el comissari en cap Josep Maria Estela reconeix la capacitat de Rodríguez com a policia però aposta per “un altre model” a la CGIC que mantindrà “la lleialtat absoluta i la màxima col·laboració” amb la judicatura i la Fiscalia. “No ens belluguem ni un centímetre”, explica la cúpula, que diu que així ho ha traslladat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i la Fiscalia.

La Prefectura justifica que tant el nou cap de la CGIC, l’intendent Ramon Chacón, com el nou cap de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC), l’intendent Joan Carles Granja, són comandaments de confiança de Rodríguez que ocupaven el lloc número dos a les àrees que han passat a liderar. També apunta que Chacón, pel càrrec que tenia fins ara, s’encarregava de supervisar les instruccions de la unitat d’anticorrupció. Pel que fa a la decisió d’enviar Rodríguez a Rubí, la cúpula admet que no és un dels destins que l’intendent havia demanat tot i que li havien plantejat aquesta comissaria com una de les opcions.

“No hem fet res extraordinari”

La cúpula dels Mossos, que també està integrada pel comissari Eduard Sallent –que va liderar el cos un any i mig abans de la restitució de Trapero– i la intendenta Rosa Bosch, amb la inspectora Montse Escudé de portaveu, defensa que els canvis són “habituals” a la policia, després que hagi tingut cinc relleus al capdavant en quatre anys: “No hem fet res extraordinari”. Un altre afectat és el comissari Carles Anfruns, que dirigia una de les dues comissaries superiors des de feia uns mesos i que abans havia liderat la regió policial de Barcelona, on havia dissenyat un pla per reforçar la seguretat. Ara Anfruns ha passat a ser el cap de la sala central de comandament, encara que la Prefectura considera que aquest nou càrrec no és un càstig perquè té l’encàrrec de treballar en la unificació de les sales de l’àrea metropolitana nord i sud.

“És veritat que els canvis no agraden a tothom”, reconeix la cúpula dels Mossos, que no vol “llançar cap dard” als comandaments que hi havia fins ara al capdavant, tampoc al major Trapero. Tanmateix, defensa una aposta per treballar “en equip i de forma més coral”. També es pretén millorar la relació entre les comissaries generals i dels serveis centrals amb el territori. Pel que fa a la comissió del Parlament per redefinir la policia, la nova Prefectura diu que vol preparar-se per al model d’ordre públic que es demani. Altres de les prioritats són els fenòmens de la marihuana i la ciberdelinqüència així com l’impuls de les necessitats tecnològiques del cos.

stats