Els nous molins de vent del Baix Ebre, als tribunals

Propietaris afectats denuncien l'Ajuntament del Perelló per suposada prevaricació

Parc eólic al poble de Perelló
5 min

El PerellóEls molins de vent es veuen des de la llunyania quan s'hi arriba per la carretera N-340. El Perelló és un municipi del Baix Ebre de menys de 3.000 habitants, però és el segon municipi de Catalunya amb més aerogeneradors: en té setanta-dos. Ja va batre rècords el 2008 quan es va instal·lar al seu terme municipal el molí de vent més gran d'Espanya, de 140 metres d'altura: “el Montilla”, com li diuen els veïns, perquè el va inaugurar el llavors president de la Generalitat, José Montilla. I ara s’ha convertit en un dels primers pobles on s’obre una causa judicial vinculada a un nou parc eòlic des que el Govern va aprovar el nou decret d’energies renovables, que, per cert, ha estat validat pel Parlament aquesta setmana.

Resulta que tots els molins del Perelló i els nous que s'hi volen instal·lar estan promoguts per una mateixa empresa, la societat CxC Energia Renovable. Dos propietaris afectats pel nou projecte van presentar una denúncia al maig a la Fiscalia de Medi Ambient de Tarragona pel que consideren que clama al cel: que aquesta societat actua amb total avantatge al Perelló per la seva estreta vinculació amb el govern municipal, segons asseguren. La primera tinenta d'alcaldia, Carme Bladé, treballa per a aquesta empresa i l'Ajuntament depèn durant anys dels diners que la companyia ha avançat per poder finançar actuacions municipals. La fiscalia ha traslladat el cas al jutjat número 5 de Tortosa perquè l'investigui i està en secret de sumari, segons ha informat a l’ARA el fiscal en cap de Tarragona, Xavier Jou.

El polèmic projecte que ha fet vessar el got es coneix amb el nom d'Ametlló. Preveu la instal·lació de deu molins gegants, de 180 metres d'alçada. És a dir, serien més alts que l'Hotel Vela de Barcelona. Tres estarien al Perelló i set al terme municipal veí de l'Ametlla de Mar. De fet, l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar va presentar al·legacions contra el projecte i ha impulsat una reforma del pla urbanístic per evitar que aparells tan mastodòntics es puguin instal·lar al seu territori. Segons diu el seu alcalde, Jordi Gaseni, seria “una ruïna per al municipi” perquè viu del turisme i del sector serveis.

Taula informativa a l'Ametlla de Mar contra el nou parc eòlic

En canvi, l'Ajuntament del Perelló no va presentar-hi al·legacions, ni va informar els veïns fins al cap de més d'un any que l'empresa CxC Energia Renovable tenia previst fer aquest projecte, tot i que la primera tinenta d'alcaldia, Carme Bladé, en tenia constància. Bladé treballa per a l'empresa promotora del nou parc eòlic com a guia de visites escolars i turístiques als molins que ja hi ha actualment al municipi.

“Un dia Bladé es va presentar a casa i em va preguntar si estaríem disposats a posar molins a la nostra finca”, explica un veí, Esteve Figueres, que és pagès i assegura que Bladé li va explicar el juny de l'any passat que podria rebre una compensació d'uns 7.200 euros anuals si acceptava un d'aquells macroaparells a les seves terres. La primera tinenta d'alcaldia li va lliurar fins i tot un contracte de CxC Energia Renovable perquè el signés, i al qual l'ARA ha tingut accés. El veí no el va signar finalment perquè volia més informació i garanties sobre la instal·lació. Segons diu, la regidora li va prometre que li portaria un altre contracte més explícit, però després mai ho va fer.

L'alcalde de l'Ametlla de Mar, Jordi Gaseni, també assegura que Bladé va assistir a l'Ajuntament d'aquest municipi a una reunió on un representant de CxC Energia Renovable va exposar el nou projecte. “No sé si va venir com a empresa o com a Ajuntament”, afirma Gaseni en referència a Bladé. Amb tot, l'alcalde prefereix no opinar sobre una possible incompatibilitat de funcions. Tots dos municipis estan governats pel mateix partit: ERC.

La denúncia

El fiscal en cap de Tarragona ha declinat donar detalls sobre la causa oberta al jutjat de Tortosa perquè hi ha secret de sumari, però ha afirmat que es basa en la denúncia presentada a la fiscalia. En la denúncia se sol·licita que s'investigui l'alcaldessa i la primera tinenta d'alcaldia del Perelló per un suposat delicte de prevaricació, i CxC Energia Renovable per possible tràfic d'influències. Ocorre que l’empresa vol instal·lar vuit dels deu aerogeneradors del nou parc eòlic en terrenys que pertanyen a veïns del Perelló malgrat que la majoria se situen al terme municipal de l'Ametlla de Mar. La denúncia també destaca que l'Ajuntament del Perelló ha presentat al·legacions contra altres projectes eòlics promoguts per altres empreses, però mai contra un impulsat per CxC Energia Renovable.

“Vaig anar a l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar en hores de feina i, per tant, com a treballadora de l'empresa. ¿Com puc anar-hi com a representant de l'Ajuntament [del Perelló] si no cobro cap sou com a regidora?”, reconeix obertament Bladé sense donar importància al fet que ocupi un càrrec públic. Segons diu, a la reunió hi va assistir com a acompanyant i no va intervenir en cap moment. També admet sense embuts que va oferir un molí al veí del Perelló, però ho justifica dient que aquest veí és un familiar llunyà seu. “Fa vint anys que treballo per a aquesta empresa. Tothom ho sap al poble”, insisteix estupefacta que algú hagi presentat una denúncia contra ella.

Campanya de difamació

L'alcaldessa del Perelló, Maria Cinta Llaó, també es mostra sorpresa i ho atribueix tot a una campanya de difamació. "A mi m'han tractat de nazi a les xarxes socials pel fet de no presentar al·legacions [contra el projecte de l'Ametlló]", es queixa. Argumenta que l'Ajuntament no va presentar al·legacions, perquè no ho ha fet contra cap projecte en què la majoria dels molins estan situats en un terme municipal veí i no al del Perelló. Així mateix, desmenteix que l'empresa CxC Energia Renovable influeixi en les decisions municipals, encara que l'Ajuntament cobri uns 259.000 euros a l'any per tenir molins al seu terme municipal i l'empresa avancés diners a governs municipals anteriors per finançar obres al poble. Per la seva banda, fonts de CxC Energia Renovable asseguren que no tenen constància que hi hagi cap denúncia contra ells, ni ningú els ho ha notificat.

Veïns de l’Ametlla de Mar i el Perelló han constituït una organització, l’Associació Cova de la Masa, per oposar-se al projecte de l’Ametlló. El seu president, David Roselló, denuncia que uns 150 masos resultarien afectats pel projecte i es queixa que tots els molins es concentrin al mateix lloc. El Baix Ebre és la comarca de Catalunya amb més aerogeneradors. El tribunal ara haurà de decidir si s'ha infringit la llei o si és pura casualitat que el Perelló concentri tants molins promoguts per una mateixa empresa.

stats