Nou test per saber com respondrà a la quimioteràpia cada càncer de mama
L’Hospital Clínic aplicarà una prova de tercera generació
BarcelonaUn 70% dels càncers de mama són hormonosensibles. D’aquests, més d’una quarta part es guareixen amb l’extirpació del tumor i no requereixen més tractament. Distingir entre les pacients que requereixen quimioteràpia després de ser operades i les que no permetria estalviar-los els efectes secundaris que comporta aquest tipus de tractament. Això ja és possible amb un test genòmic que analitza fins a 50 gens. L’Hospital Clínic de Barcelona ja l’utilitzava, però ara ha fet un salt endavant per aprofundir en l’anàlisi bioinformàtica d’aquestes dades genètiques. Això significa que a partir d’ara el test també permetrà saber quines pacients -independentment del risc de fer una metàstasi que presentin- són resistents a la quimioteràpia. Així es podrà determinar des de bon principi si després d’operar-les cal buscar altres opcions terapèutiques, segons explica Aleix Prat, cap del servei d’oncologia mèdica del Clínic, i que també forma part del grup de genòmica translacional i teràpies en tumors sòlids de l’Idibaps i del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO).
Així doncs, l’Hospital Clínic serà el primer centre del món on s’implementarà aquest predictor de tercera generació, que permet saber per avançat si la resposta d’un càncer de mama a la quimioteràpia serà positiva. “Hem aplicat un nou algoritme bioinformàtic que ens permetrà detectar les pacients amb resistència al tractament”, explica Prat. “Si el resultat del test és que la pacient és resistent i resulta que té un risc mitjà o alt, li podrem oferir altres opcions. Podran beneficiar-se de nous fàrmacs i entrar en assajos clínics que tenim en marxa”, diu. Per arribar a aconseguir aquest nou test de tercera generació, l’equip que lidera Prat ha analitzat les dades genètiques dels tumors de més de 2.000 pacients amb càncer de mama tractades en vuit estudis clínics. Utilitzant eines bioinformàtiques complexes han pogut trobar els elements necessaris per ampliar els marcadors que ara detecta aquest test de tercera generació.
Medicina personalitzada
El grup de pacients que més es pot beneficiar d’aquesta nova eina són les que tenen un risc intermedi. “Són pacients amb un risc d’entre un 10% i un 20% de probabilitats de fer metàstasi durant els 10 anys de seguiment després de la intervenció”, afirma Prat. “Són les pacients més difícils de tractar, els especialistes estem dividits sobre si val la pena aplicar quimioteràpia de forma preventiva i la decisió ens deixa intranquils”, afegeix. Representen un terç de les pacients amb un càncer de mama hormonosensible, i “aquest nou test genòmic apropa els especialistes a una medicina personalitzada o de precisió”, conclou Prat.
En la mateixa línia d’aquesta nova eina predictiva, dos membres de l’equip de Prat, Òscar Reig i Mercedes Marín, van publicar a principis d’any a la revista European Urology els resultats d’un altre estudi en què havien observat que la detecció d’una alteració genètica a la sang prediu la resistència al tractament en càncer de pròstata metastàtic. El càncer de pròstata és un dels més freqüents i un 5% dels pacients fan una metàstasi.