Societat01/02/2021

El nou institut de l'Eixample promourà les vocacions científiques entre les noies

L'Angeleta Ferrer s'alia amb el BIST per rebre formació especialitzada en els àmbits STEAM

Als 15 anys, un 25% dels nois volen estudiar enginyeria informàtica, mentre que el percentatge cau fins al 9% en el cas de les noies, segons un estudi de la UOC i la UPC que va constatar, també, que aquesta diferència no té res a veure amb les capacitats sinó amb la pressió social que els influeix i que limita les noies a l'hora de triar professió. Amb l'objectiu d'impulsar vocacions científiques i tecnològiques –en el que es coneix com a àrees STEAM per les sigles en anglès– sobretot entre les alumnes, el nou institut que obrirà a l'Eixample el curs vinent, l'Angeleta Ferrer, s'ha aliat amb el BIST, el Barcelona Institute of Science and Technology, per convertir-se en un centre de referència en la integració de la perspectiva de gènere en els àmbits científico-tecnològics i augmentar, així, la visibilitat de les dones en aquests àmbits.

Cargando
No hay anuncios

L'institut, que s'ubicarà de manera provisional en uns mòduls ubicats al recinte de l’Escola Industrial –l'ARA va avançar fa uns dies que les obres no estaran acabades fins al gener del 2022, un any més tard del que s'havia anunciat–, obrirà les seves portes com a "centre especialitzat STEAM" amb dos grups d'ESO i potser dos grups de batxillerat. Hi estaran adscrites les escoles Ramon Llull i Encants, i s'està estudiant afegir-hi l'escola Tabor. En total, el nou institut, que tindrà l'emplaçament definitiu al carrer Marina, donarà cabuda a 500 alumnes en un dels districtes de Barcelona on falten més places de secundària.

L'aliança entre el departament d'Educació i el BIST, un institut de recerca format per set centres científics catalans, permetrà al professorat de l'Angeleta Ferrer rebre formació especialitzada per part d'investigadors del BIST, que també podran impartir classes com a docents visitants. Els alumnes de l'institut faran visites i estades als equipaments del BIST, entre les quals hi ha el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) o l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO).

Cargando
No hay anuncios
Què és el BIST?

El BIST és un institut de recerca multidisciplinària que vol promoure l’educació científica de la societat. Està constituït per set centres d’excel·lència científica de Catalunya:

  • Centre de Regulació Genòmica (CRG)
  • Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC)
  • Institut de Ciències Fotòniques (ICFO)
  • Institut Català d’Investigació Química (ICIQ)
  • Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2)
  • Institut de Física d’Altes Energies (IFAE)
  • Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona).

A través d’aquests centres, ha desenvolupat una sèrie d'activitats que fomenten l’aprenentatge de la ciència basada en l’experimentació, la indagació i el seguiment del mètode científic.

"L'Angeleta Ferrer serà el primer centre de Catalunya on podrem començar a posar en pràctica un treball que estem fent amb el BIST per incentivar els estudis STEAM i millorar-los, però també per dedicar centres a l'especialització en aquests estudis per fer unes bones pràctiques que després puguin arribar a tots els instituts", ha apuntat el conseller, Josep Bargalló. La idea, doncs, és que l'Angeleta Ferrer sigui el primer centre a incentivar els àmbits STEAM i que després l'experiència es pugui reproduir en més instituts, i així crear una mena de xarxa de centres especialitzats en aquestes àrees. “Catalunya necessita una població preparada, competent en ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques, no només per respondre als reptes laborals i econòmics, sinó també per garantir que les properes generacions gaudeixin d’una cultura i d’una actitud crítica envers la innovació científica i tecnològica", ha dit el director del BIST, Gabby Silberman.

Cargando
No hay anuncios

L'Angeleta Ferrer, sempre envoltat de polèmica

L'anunci del departament d'aquest dilluns posa fi a una llarga espera per a la comunitat educativa de l'Eixample. L'obertura de l'Angeleta Ferrer sempre ha estat envoltada de polèmica. El Consorci va confirmar el desembre del 2017 que s'obriria el curs 2018-19, després d'anys de retards en la construcció primer per les retallades durant la crisi i després perquè el projecte tècnic havia quedat desfasat. Però el que semblava una bona notícia va alarmar un grup de famílies, que van fer pressió per endarrerir l'obertura de l'institut.

Cargando
No hay anuncios

Les famílies en qüestió s'havien posat d'acord per inscriure els seus fills en instituts de l'Eixample, que corrien el risc d'acabar sent guetos i que temien que, si s'obria l'Angeleta Ferrer, això provocaria un efecte crida en moltes altres famílies i la seva estratègia contra l'estigmatització dels centres i de reequilibri social acabaria en no res. Amb el suport de fins a set instituts de la zona i del Consell Escolar Municipal del Districte de l'Eixample, les famílies van aconseguir que el Consorci retardés com a mínim un curs l'obertura de l'institut, malgrat que l'administració ja havia detectat un dèficit important de places al districte. A la zona de la Dreta de l'Eixample només hi ha l'Institut Jaume Balmes i el Fort Pius.

Després dels estira-i-arronses amb les famílies que volien esperar una mica per no posar en risc els projectes contra la segregació escolar i les que, com l'administració, creien que calia obrir de manera urgent noves places, el Consorci va acabar anunciant, ara fa un any, la construcció del nou institut per començar les classes el curs 2021-2022. Encara que en un espai alternatiu i quatre cursos després del que s'havia anunciat, les portes de l'Angeleta Ferrer s'obriran el setembre del 2021, amb l'esperança que es converteixi en un centre de referència.