Nou pla del Govern per rebaixar el nombre d’accidents
Torra atribueix les xifres a l’augment de la mobilitat i al lent canvi de consciència sobre les “conductes incíviques”
BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, i els consellers d’Interior i Territori i Sostenibilitat, Miquel Buch i Damià Calvet, van presidir ahir la constitució del plenari del Pacte Nacional per a la Mobilitat Segura i Sostenible. Aquest acord s’ha marcat, entre altres reptes, que no es registri cap víctima mortal ni cap ferit greu amb seqüeles irreversibles a les carreteres catalanes l’any 2050. A més, es pretén reformular l’espai públic per aconseguir una mobilitat més sostenible i segura, i reforçar la lluita contra el canvi climàtic.
Un dels temes que es van posar sobre la taula és la dificultat durant els últims anys de rebaixar el nombre d’accidents de trànsit, que, fins i tot, ha patit un repunt lleu. Torra va atribuir aquestes xifres a l’augment de la mobilitat i al lent canvi de consciència sobre les “conductes incíviques”. Per la seva banda, el director del Servei Català de Trànsit, Juli Gendrau, va relacionar aquest estancament amb un fenomen estès a la resta de països europeus. A les zones urbanes, després de gairebé una dècada disminuint el nombre de morts, l’any 2014 hi va haver un repunt important, i durant els últims anys la xifra s’ha anant millorant, però molt a poc a poc. En canvi, fora dels nuclis urbans el repunt se situa el 2015, i des de llavors el nombre de morts ha anat creixent.
L’expert en mobilitat Alfonso Perona també considera que l’incivisme, “sobretot l’ús indiscriminat del WhatsApp i l’excés de velocitat”, és una de les causes principals de la sinistralitat, però critica que la seguretat viària “no ha estat una prioritat els últims quatre anys” a Catalunya i que, per tant, ara costarà “contrarestar” les conseqüències de la “deixadesa” que hi ha hagut en aquest àmbit per part de les diferents administracions.
La voluntat del govern català és millorar la seguretat, però alhora també la sostenibilitat, va apuntar el conseller Buch, conscient que són dos reptes que no es poden “separar”: “Són vitals per fer un país millor en qüestions de mobilitat”.
Buch es va comprometre a “posar-hi molt” de la seva part, però va apuntar la responsabilitat individual dels conductors: “Són ells els que decideixen engegar un cotxe havent consumit drogues o alcohol o contestar un WhatsApp”.