BARCELONA

Un grup de simpatitzants del Banc Expropiat passen la nit acampats a Gràcia

Els okupes van intentar ahir reokupar l'espai en una jornada d'enfrontaments amb la policia que se salda amb deu ferits, set d’ells mossos

Nou intent fallit de recuperar el  Banc Expropiat
Selena Soro / Ara
30/05/2016
4 min

BarcelonaDesprés de tres nits d'aldarulls i tres de cassolades, divendres els okupes del Banc Expropiat van avisar: diumenge tornarien a entrar a l’edifici costés el que costés. L'hora fixada per recuperar l’immoble, que va ser desallotjat dilluns per ordre judicial, era ahir a les 12 del migdia. Mitja hora abans de la cita els carrers ja eren plens: més de 300 persones van assistir a la convocatòria de l'organització, que tan bon punt va arribar va topar-se, com era previsible, amb una forta presència policial. Els Mossos d'Esquadra van acordonar les quatre cantonades d'accés a l'edifici i a les 12 en punt ja hi havia cinc furgons policials custodiant la zona. Durant dues llargues hores, sota el sol de finals de primavera, els manifestants van cridar, cantar i saltar. Quedaven encara deu hores perquè marxessin. I un petit grup, de fet, acabaria decidint fer nit davant de l'antic espai okupat.

La tensió va anar augmentant minut a minut fins que a les dues de la tarda l'olla va esclatar: els simpatitzants del Banc Expropiat van treure pistoles d’aigua i confeti i van començar a ruixar els Mossos, a qui també van llençar farina, ous i aigua amb llexiu. Els agents, per la seva banda, van respondre amb una contundent càrrega que va fer retrocedir els manifestants. La picabaralla es va saldar amb deu ferits, entre els quals hi va haver set mossos i tres ciutadans (quinze segons l’organització del Banc Expropiat). Segons el recompte oficial, entre els afectats hi va haver un fotògraf que va patir un tall al front per l’impacte d’una llauna llançada pels manifestants. També va resultar ferit a l’ull un càmera de 18 anys ruixat amb lleixiu a la cara, a qui el sistema d’emergències mèdiques (SEM) va evacuar a l’Hospital de Sant Pau de Barcelona.

El tercer ferit, per una contusió a l’altura de la natja, és el regidor de la CUP a l’Ajuntament de Barcelona Josep Garganté, que va compartir a Twitter el vídeo del moment en què un policia l’agafa pel clatell i li descarrega un cop de porra. "He hagut d’insistir fins a 6 cops a Jordi Arasa [el cap de l’operatiu] perquè identifiqués el seu agent. Tinc clar que si no hagués sigut regidor no s’hauria identificat", va tuitejar Garganté, que va assegurar que denunciarà l’agressió.

Unes hores després dels fets, el regidor tornava a Travessera de Gràcia acompanyat de la regidora María José Lecha i les diputades Eulàlia Reguant i Anna Gabriel. Aquesta última, en declaracions als mitjans, va assegurar que està "molt preocupada" per "tot el que està passant" al barri.

“Ho hem intentat i hi tornarem”

Després d’una breu treva per dinar ("Marxem perquè tenim gana, no perquè tinguem por", van tuitejar), els okupes del Banc Expropiat van reagrupar-se davant el mur policial, amb el qual es van tornar a encarar amb crits i càntics. Aquest cop no hi ha haver cap càrrega i a les sis de la tarda la multitud es va tornar a dissoldre per fer una petita marxa pel barri, que diversos veïns van acompanyar repicant les cassoles.

Una hora després, els simpatitzants del Banc donaven per acabat el seu intent de recuperar l’edifici: "Ho hem tornat a intentar. Ho tornarem a intentar", van dir des de l'organització, que va demanar "estar atents" a futures convocatòries per a aquesta setmana. "Tornarem totes les vegades que calgui". A les deu de la nit, un cop els Mossos ja havien desmuntat el cordó policial i després de deu hores d’espera, s’asseien de nou al voltant de l’edifici, preparats per tornar-hi. I una quinzena, segons can informar a través de Twitter, acabava decidint acampar davant del Banc. La nova cita és a les 12h per decidir en assemblea quines serà les pròximes accions.

Des dels compte de Twitter del Banc Expropiat es va demanar als acampats -que es comuniquen amb el 'hashtag' #BancAcampat- que anessin en compte amb el soroll perquè els veïns i les veïnes "estan tenint molta paciència aquests dies".

El ministre de l’Interior carrega contra Colau

El ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, de visita a Catalunya per recordar el 25è aniversari de l'atemptat contra una caserna de la Guàrdia Civil a Vic, va aprofitar ahir per carregar contra Colau i la seva gestió del conflicte a Gràcia. Fernández Díaz va assegurar que l'Ajuntament de Barcelona està actuant amb "equidistància" cap als aldarulls dels últims dies, cosa que per a ell propicia que imperi "la llei de la selva". El ministre va lamentar que el consistori i algunes formacions polítiques “es dediquin a demanar proporcionalitat” als Mossos d’Esquadra en comptes de condemnar els actes vandàlics i la violència al barri.

"Els Mossos d’Esquadra estan complint molt bé amb la seva feina", va afirmar. També el líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, va expressar a Twitter el seu rebuig cap als "delinqüents de Gràcia i va voler mostrar "tot el seu suport" als Mossos d'Esquadra.

"La societat en la que vivim es basa en la violència"

La matinada de diumenge a dilluns, des del Banc Expropiat s'ha difós un comunicat per criticar la feina d'alguns mitjans de comunicació que, segons els okupes, intenten separar la tasca que es feia al Banc de la "necessària resposta" per evitar que se'ls tregui de l'espai. "Nosaltres defensem allò que estimem", asseguren. El text qüestiona què s'entén per 'violència' i assegura que la "societat en la que vivim es basa en la violència" i cita exemples com els desnonaments.

"És la violència de la propietat privada i del treball assalariat, és la violència que situa els objectes i els diners sempre per sobre de les persones", resumeixen. I critiquen els articles que asseguren que els violents vénen de fora o que, directament, els relacionen amb el terrorisme. "Per començar a saber què està succeint a Gràcia s'han de posar en dubte les versions oficials", conclou el text.

stats