Nou estudiants s'enfronten a quatre anys de presó per les protestes contra les taxes universitàries

La plataforma Judici a la Pública denuncia la persecució al moviment estudiantil

Nou estudiants s'enfronten a quatre anys de presó per les protestes contra les taxes universitàries
Xavi Tedó
28/05/2019
2 min

BarcelonaAquest dijous nou estudiants s'enfronten a un pena de fins a 4 anys de presó i multes econòmiques per haver-se manifestat ara fa dos anys per exigir la rebaixa de les taxes universitàries. Durant la manifestació de l'11 de maig del 2017, els Mossos van identificar els encausats després del desallotjament de la Via Laietana al final de la manifestació en què els estudiants van asseure's davant la seu d'Universitats i Recerca fins ben entrada la matinada per exigir que les taxes s'abaixessin un 30%.

Les protestes estudiantils es van iniciar dos mesos abans, el 2 de març, amb una marxa massiva sota el lema “Prou taxes abusives, passem a l’ofensiva”, quan milers d’estudiants van buidar les aules i van ocupar els carrers. Era la primera vaga després de l’aprovació de la rebaixa dels preus universitaris al Parlament de Catalunya abans de la que tindria lloc l'11 de maig.

La plataforma, Judici a la Pública denuncia que "veient la pressió del moviment estudiantil i amb una clara voluntat de generar por entre els estudiants", la Generalitat va ordenar els Mossos detenir arbitràriament tres estudiants el matí del dilluns 8 de maig, tot just tres dies abans de la vaga convocada. La plataforma denuncia que la pressió exercida pels estudiants no va conduir la Generalitat a aplicar la moció aprovada al Parlament l’abril del 2016, sinó "a perseguir els estudiants que havien lluitat per la rebaixa dels preus universitaris". En aquest sentit, denuncien que els Mossos van començar a seguir estudiants, onze dels quals són citats a declarar davant la justícia.

Berta Negre, portaveu de la plataforma Judici a la Pública, ha considerat que aquest cas forma part de l'ofensiva contra el moviment estudiantil que es mobilitza per la universitat pública i que construeix "el biaix classista sota el qual s'articula la segregació escolar". Negre ha anunciat que dijous s'ha convocat una concentració a les portes de l'Audiència Provincial.

Laia Casas, portaveu del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), ha carregat contra "la criminalització arbitrària" i ha donat el "màxim suport a les nou persones que seran jutjades dijous, però també a les altres 21 que estan encausades per diferents mobilitzacions contra l'increment de les taxes universitàries".

"L'augment de les taxes universitàries s'engloba en el marc de l'elitització de l'educació que no fa altra cosa que incrementar la segregació escolar", ha denunciat Casas, que ha carregat amb duresa contra CiU i el PP per "augmentar un 66% les taxes el 2011". Un augment que el Govern del PDECat i ERC no va revertir al "refusar abaixar les taxes" amb unes "polítiques que allunyen la classe treballadora de l'educació". La portaveu del SEPC ha deixar clar que, "davant la seva repressió", respondran "amb solidaritat" i que dijous ompliran "els carrers per tornar a cridar que defensar la pública no és cap delicte".

stats