Energia

El nou decret de renovables desencallarà 19 projectes

La consellera Jordà justifica la modificació legal per la "pacificació territorial"

BarcelonaEl Govern ha aprovat aquest dimarts la modificació del decret de renovables. La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha justificat aquesta modificació per la "pacificació territorial" i també ha anunciat que l'entrada en vigor del decret –que ha de convalidar el Parlament en un mes– permetrà desencallar 19 projectes de renovables a Catalunya, si bé són projectes de baixa potència, entorn el 5 MW. Aquests projectes estan situats a les comarques de l'Alt Penedès, l'Anoia, el Bages, Osona, el Baix Camp, la Conca de Barberà, la Garrotxa, la Selva, el Pallars Jussà, el Pla d'Urgell, el Segrià, el Solsonès, les Garrigues i el Tarragonès. 

Jordà ha indicat que ja s'està negociant amb els diferents grups parlamentaris però ha defugit entrar en el cos a cos amb la CUP, que demanava una moratòria. En aquest sentit, s'ha limitat a destacar que des que es va formar l'actual Govern no ha tirat endavant cap projecte, i ara, amb el nou decret, es posaran en marxa nous projectes amb un "model propi". Un model que Jordà ha definit com a "distribuït, participatiu, democràtic i de cohesió territorial".

Cargando
No hay anuncios

De fet, la consellera ha admès que el nou decret vol prioritzar les instal·lacions més modestes enfront dels grans parcs eòlics i solars, impulsant els projectes cooperatius, comunitaris i ciutadans, i apropant la producció al consum. La consellera ha defensat, davant les crítiques del sector, la recerca del consens per part del Govern. "[El decret] no va contra ningú", ha indicat, i ha assenyalat que s'ha buscat el "màxim consens". "Tenim molt clar el model", ha dit Jordà, que ha assegurat que es treballa amb tots els grups parlamentaris per a la convalidació del decret amb molta "sintonia".

Cargando
No hay anuncios

Malgrat tot, ha fet una defensa de la transició energètica i ha reconegut que Catalunya no va bé en la implantació de les renovables. També ha indicat que des del Govern no s'ha sigut capaç d'explicar "què ens ve a sobre, què és la transició i que estem en una extrema emergència climàtica".

La modificació del decret pretén donar prioritat a les instal·lacions petites i mitjanes i que tots els projectes d'energia eòlica i fotovoltaica es desenvolupin amb l'acord del territori. Prioritza el tràmit per a les instal·lacions que connectin a mitja tensió o siguin inferiors a 5 MW de potència, i també exigeix als gestors de la xarxa de distribució que justifiquin la denegació de connexió a la xarxa de fins a 25 kV per a aquests projectes. En els projectes de més de 5 MW caldrà acreditar l'acord o el compromís de disponibilitat del 50% dels terrenys privats sobre els quals es projecta la instal·lació i que s'ha presentat una oferta de participació local. 

Cargando
No hay anuncios

Aquesta oferta, segons el decret, consistirà en oferir la possibilitat de participar, com a mínim en un 20% de la propietat del projecte o del seu finançament, a les persones físiques i jurídiques, públiques o privades, situades al municipi i la comarca en el qual es pretén situar la instal·lació.

Model propi

"El Govern no entén la transició com un simple canvi de recursos de fòssils a renovables, sinó com l'oportunitat per fer un model energètic propi i de país, per això el full de ruta dissenyat i la modificació d'aquest decret és tan sols el primer pas, que inclourà altres mesures", ha explicat Jordà. Aquestes mesures són la creació d'una xarxa d'oficines comarcals de transició energètica, el pla territorial sectorial per a la implantació de les energies renovables, la llei de transició energètica i la creació d'una energètica pública.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a l'autoconsum, el decret preveu que les instal·lacions d'autoconsum sense excedents no necessitaran autorització administrativa i es podran instal·lar presentant una declaració responsable. La consellera també ha avançat que amb el departament de Justícia s'està treballant per modificar el Codi Civil català i facilitar la instal·lació de plaques en comunitats de veïns, rebaixant la majoria necessària per a fer-ho, que seria de majoria simple.