Pateixes nomofòbia?
Un equip d'investigadors elabora un test que permet saber si es pateix la síndrome coneguda com a por d'estar incomunicat sense telèfon mòbil
BarcelonaÉs motiu d'estudi a les universitats, però no cal ser gaire observador per adonar-se que els telèfons mòbils generen addicció. Només cal viatjar en tren, per exemple, per adonar-se de l'abast del fenomen: allà on abans es mirava per la finestra, es tafanejava la resta de passatgers o es fullejava un diari o un llibre, ara hi ha una multitud (a vegades silenciosa, a vegades no) amb el cap cot, mirant i tocant els seus telèfons mòbils. Però, ets realment addicte?
Un equip d'investigadors de la Universitat d'Iowa han estudiat el tema i han dissenyat un test que permet saber si la persona en qüestió pateix o no nomofòbia, la síndrome coneguda com a por d'estar incomunicat sense telèfon mòbil. Les persones que pateixen la síndrome comparteixen, segons els investigadors, una sèrie de trets molt concrets: se senten insegurs si no poden enviar textos o trucar (o rebre textos i trucades) als seus amics i la seva família, se senten insegurs perquè no tenen accés a una informació immediata, pateixen els inconvenients de no tenir accés a l'agenda o reservar un sopar…
Tot i perfilar què és la nomofòbia, els autors de l'estudi insisteixen a no considerar la síndrome com a necessàriament negativa. En declaracions a la revista 'Today', Caglar Yildirim, un doctorant del Programa d'Interacció entre Humans i Ordinadors de la Universitat d'Iowa i coautor de l'estudi, afirma categòric que "no hem de jutjar i encara menys condemnar aquesta dependència del mòbil". Segons Yildrim, "l'únic problema és si aquesta dependència afecta la nostra salut mental i el nostre benestar psicològic".
Les conclusions de Yildrim coincideixen amb les d'alguns psicòlegs, que rebutgen que la nomofòbia sigui una addicció, i destaquen que els telèfons mòbils faciliten el contacte entre les persones i, per tant, resulten una eina positiva per a les relacions d'amistat i socials.
El test de la nomofòbia
Com podem saber, doncs, si patim nomofòbia? Aquest és el test dissenyat pels investigadors. Vint preguntes que ens han de permetre saber si tenim la síndrome.
- Em sento incòmode si no disposo d'accés constant a la xarxa
- Em molesta no poder buscar informació
- Em molesta no poder saber les notícies
- Em molesta no poder utilitzar el telèfon i les aplicacions
- Em fa por quedar-me sense bateria
- Em fa pànic quedar-me sense crèdit
- Busco constantment punts de connexió a la xarxa
- Em fa por perdre'm en un lloc que no conec quan no funciona el telèfon
- He de mirar si tinc notificacions noves
- Quan no tinc el telèfon em sento ansiós perquè no em puc comunicar amb amics i familiars
- Quan no tinc el telèfon em preocupa que la meva família i els amics no em puguin localitzar
- Quan no tinc el telèfon em poso nerviós perquè no puc enviar missatges ni fer trucades
- Quan no tinc el telèfon em poso nerviós perquè no puc rebre missatges ni trucades
- Quan no tinc el telèfon m'atabala pensar que algú ha intentat contactar amb mi i no ho ha pogut fer
- Quan no tinc el telèfon em poso nerviós perquè es trenca el lligam amb la família i els amics
- Quan no tinc el telèfon em poso nerviós perquè no puc mostrar el que faig a la xarxa
- Quan no tinc el telèfon em sento incòmode perquè no puc estar al dia en les xarxes socials
- Quan no tinc el telèfon em sento incòmode perquè no puc veure les notificacions dels meus contactes.
- Quan no tinc el telèfon em sento incòmode perquè no puc consultar el correu electrònic
- Quan no tinc el telèfon no sé què fer
Els resultats
Has de respondre a cadascuna d'aquestes preguntes amb una puntuació que va de l'1 al 7: 1 si no estàs gens d'acord amb l'enunciat i 7 si estàs totalment d'acord amb l'enunciat. A partir d'aquí, has de sumar tots els punts. Si el resultat se situa entre 20 i 60 punts, tens una nomofòbia lleu; entre 60 i 100 punts, moderada; i si en tens més de 100, la teva nomofòbia es pot considerar severa.