Només un 3% de les famílies en situació vulnerable s'acull al bo social de les companyies elèctriques

Ho indica un estudi sobre pobresa energètica de Fuel Poverty Group a l'Hospitalet del Llobregat. El 87% dels enquestats afirmen que no escalfen prou la seva casa pels elevats preus de l'energia

Marc Toro
25/11/2014
3 min

Barcelona¿Quin és l'impacte de la pobresa energètica sobre els col·lectius més vulnerables de la societat? Aquesta és la pregunta que Fuel Poverty Group (la Fundación Acción Bienestar i Desarrollo i Ecoserveis) mira de respondre a l'estudi presentat aquest dimarts en roda de premsa, elaborat a partir de 100 enquestes al barri de Collblanc-La Torrassa de l'Hospitalet de Llobregat. Entre les dades més significatives que se'n desprenen, destaca el fet que tan sols un 3% de les famílies enquestades s'acull al bo social de les companyies elèctriques -l'únic mecanisme de l'Estat per ajudar al consumidor vulnerable, que pot suposar fins a un 25% d'estalvi-, malgrat que prop del 80% d'aquestes pot acollir-s'hi perquè compleix almenys un dels criteris d'accés: famílies amb tots els seus membres a l'atur (70%), monoparentals (24%) o nombroses (5%) i amb pensions mínimes (3%).

Segons ha explicat Marta Garcia, d'Ecoserveis, aquesta situació es dóna pel fet que es tracta d'un "procediment complicat" i del qual ni companyies elèctriques ni administració n'informen prou. En aquest sentit, Garcia ha apuntat que només 60.000 famílies de l'Estat del total de 2 milions que tenen tots els seus membres a l'atur, i 300.000 del milió que tenen pensions mínimes, s'acullen al bo social. D'altra banda, l'estudi també indica que cap dels enquestats s'ha acollit al decret de pobresa energètica de la Generalitat.

Les 4 causes de la pobresa energètica

La representant de la Fundación Acción Bienestar i Desarrollo (ABD) Núria Salas, ha exposat les principals causes de la pobresa energètica, contrastades amb les xifres de l'estudi:

- Ingressos econòmics: El 70% de les famílies enquestades tenen tots els membres en edat de treballar a l'atur. D'aquestes, el 54% viu gràcies a les prestacions socials; el 21% assegura viure sense ingressos. De les famílies que tenen un o tots els membres treballant (30%), cap d'elles cobra més de 900 euros mensuals, el que dóna lloc -en paraules de Salas- al fenomen dels "treballadors pobres". En total, el 99% de les llars enquestades es troba sota el llindar de la pobresa (precep menyes de 9.423 euros nets anuals).

- Estat de l'habitatge: Més del 50% dels habitatges de Catalunya tenen un aïllament deficient, un percentatge que en el cas de les llars de l'estudi s'eleva fins al 70%. Es tracta d'edificis molt antics, construïts abans de 1979, el 66% dels quals concentren, com a mínim, una d'aquestes carències: humitat, fred i mal aïllament i carència de llum.

- El cost de l'energia: El 100% de les famílies enquestades que paguen les factures dels subministraments dediquen més del 10% dels seus ingressos familiars a fer-ho, mentre que el 87% afirmen que haurien encès més temps la calefacció si no fos per l'elevat preu de l'energia.

- Desinformació: El 92% dels enquestats no sap la tarifa energètica que té contractada, el 87% desconeix la potència contractada i el 73% entén poc o gens les factures dels subministraments. Fuel Poverty Group titlla el mercat energètic d'"oligopolístic, poc transparent i confús", critica que les companyies es neguin a desvetllar els costos de producció i lamenta el sistema de preus "volàtil".

Contra la inacció de Govern i empreses

Fuel Poverty Group ha estat molt clar en les solucions proposades per combatre la pobresa energètica que, més enllà de les mesures correctives (com, per exemple, pagar factures dels afectats), assegura que passa per l'estratègia de la prevenció: proporcionar informació i educació al consumidor vulnerable i avançar en la rehabilitació d'habitatges.

"Hi ha moltes mesures que la Generalitat pot fer per pal·liar i eradicar la pobresa energètica", ha afirmat Salas, mentre que la presidenta d'ABD, Felisa Pérez, ha demanat a les empreses energètiques, "que ja guanyen suficient", que paguin el subministrament d'aquelles persones que no s'ho poden permetre. Les entitats socials són conscients de l'important paper que fan en aquest sentit, però també tenen clar que la seva acció no és més que un "pedaç".

stats