Només un 40% dels joves confien en la policia
El jovent dona un aprovat a la tasca policial però un 26% justifiquen enfrontar-s'hi amb violència en casos d'abús de poder
BarcelonaEls joves atorguen un aprovat justet a la policia. La nota ha sorprès fins i tot els impulsors de l'informe que avalua la tasca dels agents –impulsat per la Fundació per a la Seguretat Pública, el KSNET i el GESOP–, que s'esperaven un suspens. El grau de satisfacció amb la policia –després de preguntar-ho a 825 joves– és d'un 5,8 sobre 10 en el cas dels Mossos d'Esquadra i d'un 5,5 en el cas de les policies locals, una valoració que arriba després d'unes quantes Festes de la Mercè mogudes als carrers, la tornada dels botellons després de la pandèmia i una valoració general de les institucions que va a la baixa –tots els polítics menys Oriol Junqueras suspenen i la Generalitat i la Moncloa també ho fan, segons l'últim Baròmetre del CEO–. La nota preocupant, però, és que la confiança en els cossos de seguretat cau a un 40% entre els joves i només un 51,3% els respecten.
"Ens interpel·la a seguir millorant. És un punt de partida que no valorem negativament", ha dit la portaveu dels Mossos, Montserrat Escudé, sobre els resultats de l'informe. "Estem molt contents amb les notes que hem tret", ha dit, també, el portaveu de la Guàrdia Urbana, Jordi Oliveras.
Entre les conclusions, però, n'hi ha una altra que es considera "alarmant": "La justificació de la violència per protestar contra accions considerades abusos de poder o opressions del sistema". Un 25,9% dels joves enquestats creuen que la violència contra els agents està justificada en aquestes situacions. I hi ha un important biaix ideològic que ho explica: els votants de la CUP, per exemple, se situen en un 3,48 si l'1 és que mai agredirien en aquest context i el 5 que ho farien sempre. Després, tots els simpatitzants dels altres partits se situen per sota del 3.
L'anàlisi s'ha basat en una part quantitativa –la de les dades– i una de qualitativa, anant, per exemple, un dia a les 3 del matí fins a Marina i parlant amb persones que participaven en un botelló. En un grup de discussió, amb joves d'entre 16 i 18 anys, tots ells han vist escenes de violència i les consideren un component més del paisatge de l'oci nocturn.
En el cas concret de la valoració dels Mossos, la variable ideològica també hi juga un paper important. El que millor valora la policia catalana és el votant d'ERC –el partit que gestiona la conselleria d'Interior–, amb un 6,66. Els que ho fan pitjor, la CUP, amb un 4,07. Precisament aquests dos són els partits que van acordar a mitjans del 2021 diverses reformes per transformar el model policial.
Millorar el primer contacte
En tota relació entre un civil i un agent de policia hi ha un element clau: l'anomenada en l'àmbit acadèmic justícia processal. En poques paraules, vol dir que si un jove és tractat per part de la policia amb respecte i neutralitat, aquesta persona tindrà més confiança en la policia i, per tant, hi cooperarà més i també respectarà més la llei. Així, doncs, tal com destaca l'informe, la comunicació és clau.
I aquí detecta un element diferencial: quan és el jove qui s'adreça a la policia, la valoració de la interacció és molt més positiva. En canvi, quan és al revés i és l'agent qui s'acosta al jove, la percepció baixa en picat. Pel camí hi ha factors que hi incideixen, com que aquest primer contacte sigui en un botelló –de nit, sense llum, amb alcohol pel mig– o en unes condicions normals. Sigui com sigui, els portaveus de la Guàrdia Urbana i els Mossos han admès que hi ha molta feina a fer en aquest aspecte: "Tenim marge de millora en la comunicació", ha dit Escudé.
En aquest sentit, Oliveras ha acceptat que "una gran minoria" dels agents mantenen "una actitud prepotent". De feina n'hi ha molta per fer, també en l'àmbit de les xarxes socials, on, segons l'estudi, quan els joves veuen un vídeo sobre una actuació policial en gran mesura pensen que els Mossos no estan actuant correctament. Així, tant Escudé com Oliveras han defensat tenir més presència en aquests àmbits, però també hi ha obstacles per fer-ho: "Volia obrir un Tiktok, però no vaig trobar cap agent que volgués ballar", ha dit Oliveras.