Només el 4% d'estudiants demanen els enunciats en castellà a les PAU de setembre
Geis titlla l'Asamblea por una Escuela Bilingüe de "radical i feixista" i els acusa de mentir
BarcelonaLa decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya d'obligar, novament, a oferir els enunciats de la selectivitat "sense preferència" pel català va tenir una gran repercussió social i mediàtica però poca incidència a la pràctica. Només el 4% dels estudiants que aquest dimarts van començar les proves d'accés a la universitat (PAU) van optar per llegir els enunciats en castellà. El percentatge és pràcticament el mateix que al juny, quan la justícia també va obligar la Generalitat a donar el mateix tracte al castellà i a l’aranès en les PAU.
Així ho ha explicat la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, en una entrevista a TV3, en què ha reclamat, també, que "es deixi de perseguir i de buscar problemes i conflictivitat en un àmbit en què no n'hi ha". De fet, Geis ha carregat durament contra l'Asamblea por una Escuela Bilingüe, l'entitat anti immersió lingüística que va portar a la justícia aquest tema, a qui ha titllat de "radical i feixista" i ha acusat de "mentir", perquè a la convocatòria del juny no es van identificar els alumnes que demanaven els enunciats en castellà. "És absolutament fals", ha dit.
El cas és que el Tribunal va emetre una resolució en què ordenava a la conselleria d'Universitats i Recerca i al Consell Interuniversitari de Catalunya que "no s'identifiqui" els alumnes que escullin fer les proves en castellà i s'ofereixi als alumnes "els enunciats en qualsevol de les llengües cooficials de Catalunya, sense preferència per cap". Al text del TSJC, es reclama "no anotar l'opció lingüística dels estudiants consignant noms i cognoms" i no preguntar "en quina llengua l'alumne vol que se li entregui l'enunciat, sense que la resta d'alumnes hagin de saber com exerceix el seu dret l'examinat, és a dir, l'exercici de la seva llibertat d'opció".
"Com en un restaurant"
A la pràctica, la decisió judicial obligava a preguntar individualment a cada alumne amb quin idioma vol llegir els enunciats dels exàmens abans de començar cada prova. Un canvi substancial respecte al juny, quan els presidents dels tribunals van demanar que els estudiants que volguessin els enunciats en castellà aixequessin la mà. El president d'un dels tribunals al campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, Miquel Berga, va explicar a l'ACN el canvi de mecanisme: "El professor ofereix, com si estigués en un restaurant, la carta a cada un dels alumnes, personalment. Li pregunta abans de començar quin examen vol".
En total, 5.121 estudiants s'examinen aquesta setmana en la convocatòria extraordinària de les PAU, una xifra molt inferior a la del juny. La meitat dels matriculats (2.582) es presenten a la fase general de les proves i a algun dels exàmens de la fase específica. L'altra meitat (2.539) faran només proves de la fase específica (1.786 són estudiants de batxillerat i 753 de cicles de grau superior). Dels 2.582, un 75% són estudiants que es presenten a les PAU per primera vegada i un 25% repeteixen la prova per millorar nota.