Un de cada cinc barcelonins afirma que va ser víctima d'un delicte el 2013

El percentatge ha disminuït 4,5 punts, segons una enquesta sobre victimització elaborada per l'Ajuntament de Barcelona

Efe
08/07/2014
2 min
Regala aquest article

BarcelonaEl nombre de barcelonins que s'han sentit víctimes d'un delicte ha baixat fins a un de cada cinc, davant de l'un de cada quatre que hi havia en els anteriors quatre anys, segons una enquesta sobre victimització elaborada per l'Ajuntament de Barcelona.

Segons aquesta enquesta, l'índex global de victimització relatiu a l'any 2013 ha caigut a Barcelona un 4,5%, fins al 20,8 % –poc més d'un de cada cinc barcelonins–, davant dels percentatges pròxims al 25% –un de cada quatre–, que hi va haver entre el 2009 i el 2012 (en els quals es va oscil·lar entre el 25,6% i el 24,2%).

En roda de premsa, el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Joaquim Forn, ha valorat de forma positiva aquestes dades, si bé ha assegurat que, lluny de mostrar-se satisfets, al consistori seguiran treballant per reduir els delictes a la capital catalana. Forn ha admès que aconseguir un "índex zero" és impossible –"no existirà mai", ha dit–, però ha destacat que tot el que sigui estar per sota del 20% és un índex "raonable", de manera que ha apuntat que el seu objectiu és reduir encara més aquest percentatge.

En ser preguntat si es podria tornar a situar Barcelona en un índex de victimització del 13 % –com el 1993 i el 1998–, Forn ha apuntat que ho intentaran, però que la reducció no es pot aconseguir "d'un dia per l'altre". Forn ha atribuït el descens de la victimització a les mesures que ha adoptat l'equip de govern municipal, entre les quals hi ha fer baixar les patrulles de la Guàrdia Urbana al metro, els canvis en els comandaments de la Policia Local i els grups especialitzats contra els furts que ja actuen a Ciutat Vella i l'Eixample i que aviat es desplegaran per Sants-Montjuïc i Sant Martí.

A més, ha destacat la col·laboració amb els Mossos, així com la feina del grup específic de la Guàrdia Urbana per garantir la seguretat a les platges, i el seu compromís que es mantingui el nombre d'efectius de la policia municipal. L'enquesta, que permet veure l'evolució històrica sobre victimització dels últims 30 anys a Barcelona, s'ha elaborat entre els mesos de febrer i abril d'aquest any, a partir d'una mostra de 4.036 entrevistes, de manera que les seves dades es refereixen als delictes comesos o intentats el 2013.

Segons els resultats de l'enquesta, desgranada davant els periodistes pel responsable de seguretat de Barcelona, Joan Delort, el 2013 es va reduir tant l'índex de victimització consumada (que va passar del 17,9% al 16,1%) com l'índex de victimització no consumada (que va disminuir del 10,6% al 6,7%).

Els delictes intentats o consumats contra la seguretat personal, com robatoris, furts, amenaces, atracaments, estrebades i agressions físiques, segueixen sent els que ocupen la part més gran de la victimització ciutadana a Barcelona, si bé s'han reduït del 16,2% al 12,1%. També han baixat els delictes contra els vehicles (del 7,9% al 6%), contra els domicilis (del 2,9% al 2,3%) i a les segones residències (de l'1,9% a l'1,7%), mentre que en els comerços han pujat una dècima (del 0,6% al 0,7%).

Per districtes, Ciutat Vella segueix acaparant la part més gran dels delictes comesos, un 26,3%, si bé ha baixat un 6,8%; seguida de l'Eixample, amb un 23%, i un descens del 6,5%; Sarrià-Sant Gervasi, amb un 22,3% i una reducció del 2%; Sants-Montjuïc, amb un 21,5% i una reducció del 5%; i a les Corts, amb un 21% i un descens del 2,3%.

De fet, l'únic districte on l'índex global de victimització reflecteix una pujada, segons l'enquesta, és el de Sant Andreu, amb una pujada de l'1,4%, fins a arribar al 19,7%.

stats