Societat16/09/2014

El nombre de persones que passa gana s'ha reduït en 100 milions en l'última dècada

Tot i això, l'ONU denuncia que una de cada nou persones pateix fam al món

Efe
i Efe

RomaEl nombre de persones que pateixen fam a nivell mundial ha disminuït en més de 100 milions en l'última dècada, però encara n'hi ha prop de 805 milions -és a dir, un de cada nou habitants del planeta- que no tenen prou aliments. Són les conclusions recollides en l'informe sobre l'estat de la inseguretat alimentària al món publicat avui per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), i dos organismes de l'ONU: el Fons Internacional de Desenvolupament Agrícola (FIDA) i el Programa Mundial d'Aliments (PMA).

El document assenyala que "el nombre de persones que pateixen fam a nivell mundial ha disminuït en més de 100 milions en l'última dècada" i que aquesta disminució és de més de 200 milions de persones des de 1990-1992. També afirma que aquesta reducció de la fam en els països en vies de desenvolupament implica que l'Objectiu de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM) de disminuir a la meitat el nombre de persones desnodrides el 2015 es pot aconseguir "si s'intensifiquen els esforços".

Cargando
No hay anuncios

Fins ara, prossegueix, 63 països en vies desenvolupament han assolit l'objectiu de l'ODM, i sis més estan en el camí d'aconseguir-ho el 2015. "Això prova que podem guanyar la guerra contra la fam i hem inspirar als països a seguir endavant, amb l'assistència de la comunitat internacional si cal", afirmen el director general de la FAO, José Graziano da Silva, el president del FIDA , Kanayo F. Nwanze, i la directora executiva de PMA, Ertharin Cousin.

Així mateix, l'informe explica que "l'accés als aliments ha millorat significativament en països que han experimentat un progrés econòmic, especialment en zones de l'est i del sud-est d'Àsia". L'accés al menjar també s'ha incrementat en llocs del sud d'Àsia i d'Amèrica Llatina, però sobretot en països que disposen de xarxes de seguretat i altres formes de protecció social, incloses també a les persones que pateixen de pobresa en el camp.

Cargando
No hay anuncios

Amèrica Llatina i el Carib, apunta l'informe, han aconseguit importants avenços en incrementar la seguretat alimentària. No obstant això, el document subratlla que "tot i el progrés significatiu general, encara persisteixen diverses regions i subregions que estan a la cua" a Àsia i a l'Àfrica subsahariana.

Les organitzacions destaquen la necessitat de renovar el compromís polític per combatre la fam a través d'accions concretes i animen a complir l'acord aconseguit en la cimera de la Unió Africana, celebrada al juny de 2014, d'acabar amb la fam al continent el 2025.

Cargando
No hay anuncios

Les organitzacions assenyalen que la inseguretat alimentària i la malnutrició són problemes complexos que s'han de resoldre de manera coordinada i demanen als governs treballar en estreta col·laboració amb el sector privat i la societat civil.

El document insisteix que "l'eradicació de la fam requereix l'establiment d'un entorn favorable i un enfocament integrat", que inclogui inversions privades i públiques per a augmentar la productivitat agrícola, l'accés a la terra, als serveis, a les tecnologies i als mercats. També mesures per promoure el desenvolupament rural i la protecció social dels més vulnerables, inclòs l'enfortiment de la seva capacitat de resistència als conflictes i els desastres naturals.

Cargando
No hay anuncios

L'informe posa l'accent en la importància dels programes de nutrició específics, en particular a les deficiències de micronutrients de les mares i dels nens menors de cinc anys.