Tres pioners de la nanotecnologia reconeguts amb el Nobel de química

El francès Jean-Pierre Savage, el britànic J. Fraser Stoddart i l'holandès Bernard L. Feringa guardonats "pel disseny i la síntesi de màquines moleculars"

Moment de l'anuncia del premi Nobel de Química 2016
Efe
05/10/2016
2 min

Berlín / CopenhaguenEl francès Jean-Pierre Savage, el britànic J. Fraser Stoddart i l'holandès Bernard L. Feringa han sigut guardonats aquest dimecres amb el premi Nobel de química 2016 "pel disseny i la síntesi de màquines moleculars". Segons ha anunciat la Reial Acadèmia Sueca de les Ciències, el premi reconeix la contribució dels tres científics al desenvolupament de la nanotecnologia, "les màquines més petites".

L'objectiu de tots tres era "construir màquines amb les dimensions de l'escala nanomètrica" –el nanòmetre és la milionèsima part del mil·límetre– imitant elements de la natura com són el flagel d'un bacteri o les macromolècules amb forma de llevataps que giren per avançar. Sauvage va aportar a aquest camp la tècnica de reunir molècules al voltant d'un ió de coure, formant els menors elements de construcció possibles; Stoddart es va centrar en la formació de molècules de formes molt concretes que poguessin encaixar entre elles i, per tant, transmetre moviment, i Feringa va liderar la investigació que va dissenyar i sintetitzar una molècula que donava voltes en una direcció concreta, i que va representar la creació del primer motor molecular.

D'aquesta manera van aconseguir els elements clau per crear les màquines moleculars –elements mínims, relacionats entre ells i capaços de moure's i transmetre moviment–, un fet que va suposar l'enlairament de la nanotecnologia. L'acadèmia sueca es va mostrar convençuda que gràcies a la feina dels tres guardonats, el futur permetrà "esdeveniments emocionants" en aquest camp.

Savage va néixer a París el 1944 i actualment és professor emèrit a Estrasburg (França), Stoddart va néixer a Edimburg el 1942 i és professor de la Universitat de Northwestern (Illinois, EUA) i Faringa (Barger-Compascuum, 1951) és professor de química orgànica a Groningen (Holanda). Els guardonats rebran un diploma, una medalla d'or i un premi econòmic que aquest any està xifrat en 8 milions de corones sueques (832.000 euros).

stats