Acomiaden, per la mort de dos pacients, la cúpula de l'institut del Nobel de medicina

El cirurgià Paolo Macchiarini, que va treballar al Clínic de Barcelona, és al centre d'un escàndol sobre les males pràctiques de la institució

El cirurgià Paolo Macchiarini, que va treballar al Clínic de Barcelona
Agències
07/09/2016
2 min

EstocolmÉs una de les institucions mèdiques més prestigioses del món però avui es troba immers en el pitjor escàndol de la seva història. En el centre de la polèmica, Paolo Macchiarini, un cirurgià italià que va aconseguir la fama mundial gràcies als trasplantaments pioners que va fer a l'Hospital Clínic de Barcelona. Després de Catalunya, Macchiarini va treballar a Suècia, on va començar a treballar a l'hospital Karolinska, associat a la institució responsable de concedir els premis Novel de medicina. Però dos dels seus pacients a Suècia han mort i un tercer es troba en estat greu. Una investigació externa acusa Macchiarini de males pràctiques mèdiques, i a l'institut Karolinska, d'encobrir-les.

L'escàndol és doble. D'una banda, perquè dos morts per males pràctiques és una responsabilitat feixuga per a qualsevol hospital. D'altra banda, perquè el Karolinska és un símbol de la medicina mundial, un centre de referència amb prou prestigi per decidir qui és mereixedor d'un Nobel de medicina, el guardó més important del món. El govern suec hi ha reaccionat ràpidament per tal de protegir el prestigi nacional, que entenen que està en joc tan bon punt els Nobel són un dels elements més importants de la presència sueca al món. Ha destituït de manera fulminant la meitat de la cúpula directiva, uns cessaments que s'afegeixen als ja decidits fa uns mesos. El president de la institució ha presentat la seva dimissió. Mentrestant, l'institut estudia la possibilitat d'indemnitzar els familiars dels dos pacients morts i del pacient encara hospitalitzat després d'una intervenció sense èxit.

Macchiarini va dirigir el 2008 el primer trasplantament de tràquea del món a l'Hospital Clínic de Barcelona i el 2011 va fer els primers implants de tràquea sintètica, una pràctica que va abandonar anys després per la mort de diversos pacients. Metges del Karolinska el van denunciar el 2011 per haver falsificat dades en un article científic, la qual cosa va motivar l'obertura d'un expedient, però la direcció li va renovar el contracte, malgrat que un investigador extern va concloure que havia comès frau.

El cas Macchiarini va ressorgir fa mesos després que un reportatge de la televisió pública sueca critiqués la falta d'assajos previs i d'informació als pacients en algunes intervencions. La polèmica provocada va motivar la dimissió de diversos directius de l'institut –rector inclòs–, i del secretari del comitè del Nobel de medicina, a més de l'acomiadament del cirurgià.

El guanyador o guanyadors del Nobel de medicina d'aquest any seran anunciats el 3 d'octubre a la seu del Karolinska.

stats