"No tingueu por ni vergonya de fer servir la imaginació"

Anna Manso anima l'entrega dels premis als textos i dibuixos de l'ARA del Diari dels Infants

ARA
i ARA

L’acte d’entrega dels premis ARA vinculats al Dia Internacional dels Drets dels Infants, celebrat aquest divendres a l’auditori de Fundesplai, al Prat de Llobregat, ha convocat més d’un centenar de nois i noies de l’Institut Escola Gornal (l’Hospitalet de Llobregat), l’Institut Escola Costa i Llobera (Barcelona), l’Escola Els Pins (Barcelona) i l'Escola Ciutat Cooperativa (Sant Boi de Llobregat), en representació de les setanta escoles i esplais que han participat en aquesta edició. S’entregaven els premis als millors textos i els millors dibuixos, en aquesta ocasió concebuts els uns i els altres sota la idea d’una alimentació sostenible i saludable.

Presentat pels pallassos Merche i Sergi, l’acte ha comptat amb l’escriptora Anna Manso, que ha animat els nois i noies a fer servir la imaginació per canviar el món: “Si volem canviar el món, primer hem de deixar volar la imaginació per imaginar com voldríem que fos un món millor”. Manso, autora d’una cinquantena de títols infantils i juvenils i articulista del Criatures, on fa anys que té la secció La pitjor mare del món, ha pujat a l’escenari carregada de la seva maleta d’eines per fer anar la imaginació literària i artística. I ha anat desplegant des d’un petit i vintage aparell de ràdio amb la seva antena (símbol de l’antena que tots tenim al cervell i que connectem quan volem) fins a un banyador (“No tingueu por de tirar-vos a la piscina, no tingueu vergonya ni us faci cosa equivocar-vos”) o un vano (“Per airejar-vos quan les idees no vinguin”). 

Abans de Manso, els infants, mestres i monitors han estat rebuts per la pedagoga de Fundesplai Susagna Escardíbul –aquest any Fundesplai ha estat l’entitat col·laboradora dels premis– i pel director adjunt de l’ARA, Ignasi Aragay, tots dos membres del jurat que ha triat els textos i dibuixos guanyadors que podeu llegir i veure a l'edició de paper i PDF especial de dissabte, 20 de novembre, un diari, com cada any per aquesta data, tot il·lustrat pels infants. Al jurat també hi van participar la directora de l’ARA, Esther Vera; la directora d’Art, Cristina Córdoba; el cap de Fotografia, Xavier Bertral; la cap de Cultura, Laura Serra; la subcap de Societat, Laia Vicens; la cap d’Estils i de l’Ara Diumenge, Thaïs Gutiérrez, i el cap de Comunicació de Fundesplai, Pep Valls Hausmann.

Relats i dibuixos premiats

Cargando
No hay anuncios

El menjar saludable

Menjar és un acte ben important dintre d’aquest món. Tots els éssers vius necessiten aliments per digerir i tenir energia.

Hem de menjar una dieta variada i equilibrada, i ser conscients fins a quin punt depenent de què i com mengem això pot tenir un impacte social i ambiental.

Jo penso que el veganisme i vegetarianisme no són la solució per menjar de manera saludable per a tu i per al planeta. 

Sí que és veritat que hauríem de reduir la carn, però no deixar-la de menjar; també comprar productes frescos de proximitat, km 0, si és possible, i de temporada.

Cargando
No hay anuncios

Pensa que si menges saludable, però compres raïm del Brasil al mes de novembre, per portar-lo necessitaran combustible fòssil, contaminaran i a més a més potser els agricultors tenen un sou molt minso. Així no ajudaràs el planeta i és això el que s’ha d’evitar. 

Si entre tots col·laborem podrem canviar el món només menjant! 

Us animo a fer-ho si voleu un món millor!

Núria Izquierdo Arias, 11 anys

Esplai Pubilla Casas 

(Hospitalet de Llobregat)

CATEGORIA 2 - 1r PREMI

Cargando
No hay anuncios

Patata City

Hi havia una vegada un planeta que es deia Patata City. Hi havia un nen que es deia Max i just quan tenia una paperera al costat llençava la brossa a terra. Però un superheroi que es deia Banana Boy i el seu company que es deia Carrot Boy eren els millors superherois de la galàxia.

Un dia el van enganxar agafant una poma superecològica a una pobra dona i van agafar-lo, i el càstig va ser recollir tota la brossa del planeta Patata City i van anar al seu amagatall.

Pol Granados Puig, 9 anys

Escola Segimon Comas

(Sant Quirze de Besora)

CATEGORIA 1 - 2n PREMI

Cargando
No hay anuncios

Dret a l'alimentació

Jo crec que l’alimentació hauria de ser igual per a tot el món, tothom a tot arreu del planeta ha de tenir dret a la mateixa alimentació. En molts llocs com l’Àfrica hi ha pocs recursos per menjar; per tant, allà hi ha molta desnutrició. En canvi, hi ha altres parts del món on hi ha molt més menjar i hauria d’estar repartit.

El dret a l’alimentació no només és que totes les persones tinguin menjar, sinó també que tothom tingui dret a una alimentació saludable i a una dieta equilibrada. Aquest any, els Estats Units encapçalen el rànquing amb un percentatge d’adults obesos i amb sobrepès del 66,6%. En canvi, hi ha molts llocs on hi ha desnutrició al món: el lloc en què primer pensem quan algú parla de desnutrició és en l’Àfrica, però no només allà hi ha desnutrició. Segons l’Unicef, l’any 2014 més de la meitat de nens amb desnutrició vivien a l’Àsia.

A l’Índia, un país que ha estat en constant creixement econòmic, els darrers anys el 48% dels nens menors de 5 anys pateixen desnutrició crònica. O Bangladesh és un dels països amb més taxa de desnutrició del món, amb al voltant de 6 milions de nens que pateixen retard en el seu creixement. Però no només a l’Àfrica i l’Àsia passa això, a casa nostra també: més del 30% d’infants i joves a Catalunya viuen en la pobresa. Per tant, és difícil que puguin comprar molt menjar i tenir una dieta equilibrada i saludable.

Per això tots hem de seguir lluitant perquè tot infant tingui una bona alimentació.

Cèlia Sastre Pedró, 13 anys

Esplai Tricicle (Sant Joan Despí)

Cargando
No hay anuncios

CATEGORIA 3 - 1er PREMI

Menja, actua, impacta

Hi havia una vegada una nena que es deia Lola. A la Lola li encantaven les galetes, les chuches… Però a la Lola no li agradava gens la verdura. Un dia que tocava verdura i peix (el que menys li agradava), quan la Lola se’n va adonar va dir: “Jo no vull menjar”. I se’n va anar a la seva habitació i va engegar la tele.

De cop, la Lola va quedar parada quan va veure què feien a la tele. Era sobre la contaminació del planeta, i per primera vegada la Lola sabia el que li passava al món amb tot detall.

La Lola es va posar molt trista quan va sentir que tot el que a ella li agradava contaminava. La Lola, sense pensar-s’ho, va anar a la cuina i li va dir a la seva mare que no tornaria a menjar res que estigués embolicat amb plàstic i així ajudaria una mica el món, i des d’aquell dia la Lola no va menjar res que estigués embolicat amb plàstic.

Ah, i no va tornar a dir que no volia menjar mongeta. I així va ajudar el món. Però es va adonar que la gent no ho entenia. Va anar a protestar i al final ho va aconseguir: la gent ja no tirava tanta brossa o menjava tantes coses embolicades amb plàstic i així el món va millorar molt més.

La gent ho havia entès.

Cargando
No hay anuncios

Martina Casals Torns, 8 anys

Escola Segimon Comas (Sant Quirze de Besora)

CATEGORIA 1 - 1r PREMI

El menjar saludable

Menjar saludable ens permet tenir un estil de vida saludable des de petits i disminueix les probabilitats d’adquirir malalties a la nostra edat. I per menjar saludable necessitem: ni sucre ni edulcorant al cafè o la infusió. Fruita en lloc de suc, torrada de pa integral amb guacamole o tomàquet i oli. No embotits. La base de la nostra alimentació han de ser les fruites, les verdures i les hortalisses. I això no és negociable! Escolliu sempre l’oli d’oliva i els aliments rics en greixos saludables: la fruita seca, l’alvocat o el peix. Fuig dels greixos vegetals refinats (palma, gira-sol, blat de moro). Menja peixos blancs i blaus de mida petita. No carnis processats (hamburguesa, salsitxes...), potencia els llegums (llenties, cigrons, mongetes, faves, soja…). Tasta les proteïnes vegetals com el tofu o el seitan.

No necessitem menjar menys, sinó menjar bé!

Paula García Flores, 11 anys

Cargando
No hay anuncios

Escola Margalló (Castelldefels)

CATEGORIA 2 - 2n PREMI

Sostenibilitat

Jo reciclo a l’escola separant els elements de la meva safata. A l’escola tenim una compostadora on llancem el menjar orgànic. Després fabriquem un precompost, un pagès ecològic ho ve a buscar i del nostre precompost en fa adob. Així, no ha de passar per fàbriques ni per tractaments artificials.

Carla Amella Valldaura, 11 anys

Escola Auró (Barcelona)

CATEGORIA 2 - 3r PREMI

Cargando
No hay anuncios

El Yoda menja molta fruita i verdura

El Yoda vivia en un palau que estava ple i ple de fruites i verdures. Al Yoda li agradaven la verdura i les fruites. El Yoda volia reciclar i va reciclar, estava tot el dia reciclant. I un dia va pensar que podia plantar més i més i més i més verdures i fruites. Un dia va fer un plat saludable amb fruites i verdures. Fruites com poma, taronja, kiwi, pinya, raïm, pera, mango, plàtan i cireres, i verdures com tomàquet, pastanaga, pebrot, cogombre i amanida. Hem de reciclar sempre, i sempre la Terra.

Hao Yi Xu, Edgar Lara i Nicoleta Blazek, 8 anys

Escola Badalona Port (Badalona)

CATEGORIA 1 - 3r PREMI