Casals i colònies: així comencen l'estiu milers de nens
Els monitors despleguen un gran ventall d'activitats: "Si no en surts cansat, és que no ho has fet bé"
BarcelonaNens de tot Catalunya esperen impacients el mes de juny: s'acosta el bon temps, el curs escolar s'acaba i comencen les vacances. Els casals d'estiu o les colònies són l'activitat lúdica i educativa que comença per a molts nens aquesta setmana. És el cas dels infants de l'Escola Sant Gregori de Barcelona, un dels centres on la Fundació Pere Tarrés ha començat les seves activitats d'estiu fa dos dies.
Pares com el Víctor, el Sangchin o el Joan coincideixen que porten els seus fills al casal perquè ells treballen i no tenen prou temps per ocupar-se'n. Això sí: les cares de felicitat quan tornen a casa després d'una jornada intensa de matí i tarda els confirmen que han pres una bona decisió. Els pares saben que estan en bones mans, i ells es diverteixen amb altres companys. Tothom hi surt guanyant.
Les xifres d'infants en casals i colònies creixen cada any. Segons la Fundació Pere Tarrés, una de les entitats de lleure més grans de Catalunya, gairebé 34.000 infants i joves participaran en prop de 650 activitats aquest estiu del 2019. I, en el cas de Fundesplai, també referent al sector, aquest estiu s'ofereixen 72.000 places i més de 1.300 activitats per a infants i joves.
Els casals d'estiu són una manera de treballar habilitats i aficions que no es desenvolupen necessàriament durant el curs escolar. Aquest any la Fundació Pere Tarrés ha fet del circ la temàtica principal i, amb la col·laboració del Circ Raluy Legacy, joves i infants hauran d’ajudar els personatges d’un circ a reconstruir un espectacle oblidat mentre treballen la cooperació i la feina en equip, combinant-ho amb gimcanes, excursions, esports d'aigua i activitats a l'aire lliure.
Alguns dels nens de l'Escola Sant Gregori ja són veterans als casals, mentre que d'altres hi participen per primer cop. Els pares confien que s'ho tornaran a passar igual de bé o més que l'any passat i només els qui s'estrenen amb els casals tenen els dubtes inicials de si els infants s'hi adaptaran. El Sangchin es preguntava inicialment si al seu fill de tres anys li agradarien les activitats. En pocs dies, però, ja està convençut que s'ho passarà molt bé.
Joves i infants no són els únics que gaudeixen de l'experiència. Els monitors són pilars fonamentals per dinamitzar les activitats i perquè funcionin també s'han de divertir. "Procurem que els nens s'impliquin amb les activitats i que s'ho passin bé durant tot el dia. Si no surts cansat després d'estar tot el dia actiu, és que no ho has fet bé", assegura el Jordi, un dels monitors, amb vint anys d'experiència.
Altres com la Franchi, afirmen que, a través de l'art i la dansa, que es treballen aquest any, es poden transmetre valors, i fins i tot filosofies de vida. I si, a més a més, els nens aconsegueixen assolir-los, aplicar-los a la seva vida quotidiana, i l'hi recorden cada vegada que la veuen, és feliç. "Se'm posa la pell de gallina quan això passa", afirma ella.
Les generacions més joves cada vegada demostren ser més madures. I així hi ha casos com el de la Sofia, que amb 10 anys no només participa als casals, sinó que també col·labora amb els monitors a l'hora d'organitzar el dia a dia dels casals o els dona un cop de mà en la dinamització del dinar dels més petits. "Porto fent de 'monitora' des de fa tres anys, i m'agrada molt", reivindica convençuda. Afirma que fer aquestes tasques li permet conèixer els nens que van a la seva escola, jugar amb ells, passar-s'ho bé i ajudar-los, però sobretot començar a assumir responsabilitats.
Dues, tres o fins i tot cinc setmanes. Molts nens passen des de finals de juny fins a finals de juliol participant en aquestes activitats de lleure a l'estiu. Ni la calor, ni la humitat i ni tan sols el cansament els treuen el somriure de la cara durant aquestes hores.