No et quedis incomunicat a l'11-S: una alternativa al WhatsApp que no et deixarà penjat

FireChat crea una xarxa directament entre els mòbils, que no necessiten connectar-se a una operadora ni a internet. Com més aparells hi participen, més bé funciona

Enric Borràs
08/09/2015
3 min

BarcelonaFireChat és una aplicació de missatgeria per a mòbils Android i iPhone que és capaç de funcionar encara que no hi hagi cobertura d'internet o, ni tan sols, de telefonia. Això la va convertir en una de les eines imprescindibles perquè els activistes de Hong Kong coordinessin l'any passat les protestes en què reclamaven més democràcia quan es van quedar sense internet. I també pot ser especialment útil aquest Onze de Setembre, a la Via Lliure, quan a causa de l'aglomeració de gent caigui la xarxa mòbil i no puguis trucar ni et funcionin el WhatsApp o els SMS: et permetrà continuar-te comunicant amb qui també tingui l'aplicació, sigui a la manifestació o no.

Els que s'hagin descarregat FireChat –és gratuïta– i s'hi hagin registrat es poden connectar a través d'internet amb els altres usuaris, com en qualsevol altra aplicació de missatgeria. Però si connecten el wifi i el Bluetooth del mòbil també es poden connectar directament amb altres aparells que siguin a menys de 70 metres, encara que no tinguin cobertura d'internet o de telefonia. Cada aparell es connecta directament amb l'altre, i no només això, sinó que entre tots els aparells connectats es crea una sola xarxa, de manera que pots parlar amb l'usuari de qualsevol aparell, encara que sigui lluny, mentre hi hagi més usuaris entre el teu i el seu aparell que facin de pont.

FireChat

A més a més, si envies un missatge a algú amb qui en aquell moment no pots connectar, perquè no tens internet i no hi ha prou gent entre tu i el seu telèfon amb l'aplicació, el missatge quedarà latent fins que algun dels telèfons de la xarxa on ets s'acosti a l'usuari de destí o fins que recuperi la connexió a internet. Perquè encara que només un dels telèfons als quals tens accés aconsegueixi connexió a internet, els teus missatges podran sortir pel seu aparell a la xarxa general. L'estructura descentralitzada FireChat fa que com més aparells la facin servir, funcioni millor, i les aglomeracions hi van a favor, no en contra.

Xats públics i missatges privats

Un dels problemes que tenia FireChat quan es feia servir en les protestes de Hong Kong és que només es feia servir com un xat, o sigui, que hi havia una sèrie de sales on es podia accedir i publicar missatges, però tots eren públics i els podia veure qualsevol persona. Això es manté, i tothom pot crear sales noves, però des de llavors s'ha incorporat una opció que converteix FireChat realment en una aplicació de missatgeria: la possibilitat d'enviar missatges directes a qualsevol usuari, només cal saber-ne el nom. És veritat que els teus missatges circularan per altres telèfons fins que arribin al destinatari, però ho faran xifrats i ningú que no sigui el destinatari els podrà llegir, segons els autors de l'aplicació.

Stanislav Shalunov, cofundador d'Open Garden –l'empresa que ha ideat FireChat– havia treballat per al sistema d'intercanvi d'arxius 'peer-to-peer' (P2P) BitTorrent. FireChat fa servir un mètode semblant al dels sistemes P2P d'intercanvi d'arxius, es basa en els mateixos principis: no depèn d'un servidor central sinó que crea una xarxa local amb els aparells que també tinguin l'aplicació i siguin a prop. Els mòbils es connecten en cadena entre si via wifi i Bluetooth, tot i que aquest mètode té un límit: cal ser a prop d'algun altre aparell, a 70 metres de distància a tot estirar. Ara, qui s'hagi connectat amb aquest aparell podrà parlar també amb els altres que també siguin al seu abast, i així, respectivament.

L'aplicació va néixer el març de l'any passat, i abans de les manifestacions de Hong Kong ja s'havia fet servir en protestes a l'Iraq i a Pequín, segons explica 'The Independent'. FireChat també es pot fer servir en llocs on no hi ha cobertura de mòbil, com en túnels del metro o en paratges naturals fora de l'abast de les antenes de telefonia mòbil, per exemple. A Catalunya hi ha alguns grups actius que fan servir l'aplicació.

stats