Càncer de mama

“No és normal que una dona hagi de mostrar el pit mutilat en públic per aconseguir una reconstrucció”

Tots els grups parlamentaris excepte Vox es comprometen a reformar la normativa perquè les dones no hagin d'esperar anys per a la reconstrucció del pit després d'un càncer

Aliki Nikolaou mostra un reportatge ARA durant la seva compareixença al Parlament en el qual es va deixar fotografiar amb el pit amputat para denunciar les llargues llistes d'espera per a la reconstrucció.
5 min
6
Regala aquest article

Barcelona"Sincerament, no és normal que una dona hagi de mostrar el seu pit mutilat en públic per aconseguir una reconstrucció", ha declarat visiblement emocionada Aliki Nikolaou, de 40 anys. L’Aliki es va deixar fotografiar mig nua per al diari ARA el setembre passat per denunciar les llargues llistes d'espera que hi continua havent a la sanitat pública per a la reconstrucció d’un pit després d'un càncer. Aquest dijous ha comparegut a la comissió de salut del Parlament amb un objectiu clar: “No vull que cap dona pateixi el que he patit jo”.

El febrer del 2023 es va modificar el decret 354/2002 perquè les reconstruccions de mama després d'un càncer es facin en un termini màxim de sis mesos. La nova normativa, però, exclou les dones que ja estaven en llista d'espera i les que han patit complicacions després d'una primera intervenció. L’Aliki és una de les dones que ja eren a la llista d'espera. Gemma González Serra, que també ha comparegut al Parlament aquest dijous, va patir una complicació. També hi han intervingut la cap del servei de cirurgia plàstica de l'Hospital de Bellvitge i vicepresidenta de la Societat Catalana de Cirurgia Plàstica Reparadora i Estètica, Anna López Ojeda, i la infermera de micropigmentació de l’Hospital de Bellvitge Anna Padullés. Després de sentir les seves paraules, tots els grups parlamentaris, excepte Vox, no han dubtat a afirmar que això no pot continuar així, que cal canviar la normativa.

Un relat punyent

Corbada i amb l'ajuda de dos bastons. Així és com Aliki Nikolaou ha arribat al Parlament. La van operar fa només dues setmanes per reconstruir-li el pit. Tot i que encara està convalescent, ha dit que ha volgut anar al Parlament perquè cap altra dona passi pel que ha passat ella. A l’Aliki li van fer una mastectomia el desembre del 2021. Després es va sotmetre a radioteràpia i quimioteràpia. Quan ja estava curada del càncer, li van dir que havia d'esperar dos, tres, quatre anys... –ningú no sabia donar-li una data– per reconstruir-li el pit. Segons la nova normativa, les noves diagnosticades de càncer de mama tenien preferència respecte al seu cas. Finalment, la van operar a l'Hospital del Mar aquest 23 de gener.

“Tant de bo m'equivoqui, però intueixo que el fet d'haver sortit a la premsa ha fet que no hagi hagut d'esperar el temps previst –ha deixat anar davant els diputats, visiblement dolguda–. Sincerament, no és normal que una dona hagi de mostrar en públic el pit mutilat per aconseguir una reconstrucció”. Ha aclarit, però, que els metges no en tenen la culpa, de tot això: “Estic molt contenta amb la meva cirurgiana plàstica i el seu equip, que ho fan tan bé com poden en una situació indignant com són les llistes d'espera”. També ha precisat que la seva reivindicació no és un tema estètic. "No us equivoqueu, això no té res a veure amb l'estètica, té a veure amb la dignitat i la qualitat de vida". “Fa tres anys, un mes i un dia que no puc abraçar ningú”, ha afegit com a exemple del que li ha suposat estar tot aquest temps amb un pit adolorit, que gairebé no es podia tocar.

Compareixenca al Parlament d’Aliki Nikolaou
This video file cannot be played.(Error Code: 102630)
1:11

Gemma González Serra, que té 51 anys i viu a Tortosa, ha fet aquest dijous més de tres hores de trajecte amb cotxe fins a Barcelona per exposar als diputats “l'etapa inhumana” per la qual ha passat. A ella li van diagnosticar un càncer de mama el juny del 2022 i li van amputar un pit tres mesos després a l'Hospital Verge de la Cinta, a Tortosa. Per sort, no va haver de fer ni radioteràpia ni quimioteràpia, però quinze dies després de l'operació ja la van avisar que l’havien de tornar a intervenir perquè li havien posat malament la pròtesi. Com a l’Aliki, a ella tampoc no li van saber donar una data per a la nova operació perquè el seu cas tampoc entrava dins del marc de la nova normativa que garanteix els sis mesos de termini màxim per a la reconstrucció.

“He estat dos anys amb dolor intens, continu, obligada a portar cotilla nit i dia, estiu i hivern, les 24 hores. Dos anys sense poder agafar pes. Dos anys de no poder ocupar-me del jardí, de no poder fer exercici de cap mena. Dos anys de limitació de la mobilitat de l'espatlla […], de limitació a l'àmbit laboral”, ha enumerat, mentre s'esforçava per no posar-se a plorar. També ha denunciat que a Tortosa en cap moment la va atendre un cirurgià plàstic, perquè no hi ha cirurgians plàstics a la sanitat pública a les Terres de l’Ebre. “Aquest és el cost de no viure en una zona sanitària amb tots els serveis. ¿Soc una ciutadana de segona?”, ha preguntat als diputats. A la Gemma finalment la van tornar a operar a l'Hospital de Bellvitge el 24 d'octubre. En poc més de tres mesos ja s'ha pogut reincorporar a la feina i fer vida gairebé normal.

Compareixença al Parlament de Gemma González Serra
This video file cannot be played.(Error Code: 102630)
0:59

La vicepresidenta de la Societat Catalana de Cirurgia Plàstica Reparadora i Estètica i cap del servei de cirurgia plàstica de l'Hospital de Bellvitge, Anna López Ojeda, ha aclarit que a la legislatura passada ja es va fer molta feina per posar ordre a les llistes d'espera per a la reconstrucció del pit després d'un càncer. N'és una prova la nova normativa que es va aprovar. Però també ha reconegut que encara hi ha aspectes que cal solucionar, i un dels problemes greus és la manca de cirurgians plàstics a la sanitat pública. Per la seva banda, la infermera Anna Padullés ha destacat que actualment la reconstrucció de l'arèola i el mugró estan inclosos a la sanitat pública. Això sí, també hi ha llargues llistes d'espera.

Durant la seva intervenció, tots els grups parlamentaris, tret de Vox, s'han compromès a esmenar l'error que deixa fora de la nova normativa pacients com l'Aliki i la Gemma. En aquest sentit, demanaran al departament de Salut que revisi el protocol existent. “En principi [la nova normativa] havia de ser una molt bona notícia, però el que havia de ser un horitzó d'esperança per a les pacients ha portat a una situació molt colpidora i difícil", ha lamentat el diputat dels comuns David Cid, que ha promogut la compareixença d’aquest dijous al Parlament i que la legislatura passada també va ser especialment actiu per intentar solucionar aquest problema.

David Cid, diputat dels comuns
This video file cannot be played.(Error Code: 102630)
1:05

Pel que fa al PSC, ara al Govern, ja va batallar per buscar-hi solucions mentre era a l’oposició. Aquest dijous la diputada socialista Sabrin Araibi Marachi ha reconegut que cal modificar la instrucció per donar cobertura a totes les dones i millorar la "inequitat territorial" del servei. "Hem de garantir el dret de totes les dones a tenir una reconstrucció de pit", ha assegurat.

Sabrin Araibi Marachi, diputada socialista
This video file cannot be played.(Error Code: 102630)
0:58

Ara caldrà veure, però, com i quan es fa la reforma, tenint en compte que falten professionals i quiròfans per assumir i eixugar les llistes d'espera. De fet, fonts de Salut han explicat a l'ARA que "estan valorant la situació per veure com es desencalla". Segons el departament, al desembre hi havia 289 dones pendents d’una reconstrucció de pit, de les quals 124 feia més de sis mesos que eren a la llista. Algunes hi portaven anys.

stats