"No expliquis a ningú que has estat de vacances a Barcelona": els veïns es mobilitzen contra la massificació turística
La campanya és rebuda amb indiferència pels turistes al davant de la Sagrada Família
BarcelonaReparteixen fullets en contra de la massificació turística a les portes de la Sagrada Família. Ho fan envoltats de gent que es fa selfies i d'un guia turístic que, en rus i altaveu en mà, explica la façana de l'obra de Gaudí a una trentena de turistes, totalment aliens a la campanya que està anunciant la Federació d'Associació de Veïnes i Veïns de Barcelona a només dos metres de distància: en un missatge meitat irònic meitat seriós, demanen als turistes que no expliquin "a ningú" que han estat de vacances a Barcelona. "Barcelona és un tresor, amaga'l", expressen en els fullets –en català, castellà i anglès–. "Si no, ens robaran la ciutat i deixarà de ser atractiva per a tu i vivible per a nosaltres", afegeix el text.
Segons han explicat els impulsors, la campanya busca la "complicitat del turista" perquè sigui conscient de la massificació turística que viu Barcelona i, sobretot, de les conseqüències que això té en el dia a dia dels habitants que hi viuen sempre: "Pressió en l'habitatge, en la mobilitat, pèrdua de referents de la ciutat o empitjorament de la salut a causa de la contaminació", han dit Ana Menéndez, presidenta de l'entitat, i Pere Mariné. Han comparat l'objectiu de la campanya amb el que passa quan els catalans van a buscar bolets: tot i que tothom ho fa, ningú diu ben bé on.
En els fullets, la FAVB recorda als turistes que Barcelona va rebre el 2018 15,8 milions de persones. "Tant turisme no és sostenible", afirmen, tot i que deixen clar que la culpa no és directament dels turistes, sinó que "els responsables són els grans interessos mercantils i especulatius que actuen a la nostra ciutat". Així, demanen revertir l'augment dels turistes a Catalunya per caminar cap al decreixement turístic i també repartir de manera més equilibrada els beneficis que aporta l'activitat turística. I per això calen, han dit, mesures polítiques: no ampliar la terminal de creuers del port ni l'aeroport del Prat, per exemple; però també treballar per assolir més justícia social. "Els treballadors del sector turístic tenen un salari que està un 55% per sota del sou mitjà de la ciutat", han lamentat.
"Com volen que no digui que he estat a Barcelona si tothom vol venir aquí?"
La campanya s'estendrà en diferents "llocs icònics" de la ciutat, com la Boqueria. D'entrada, però, la FAVB no ho tindrà fàcil per convèncer els turistes de no fer propaganda de Barcelona. L'Adrean ha vingut de vacances sis dies amb la família des d'Hongria. Puja en una de les pilones que hi ha davant la Sagrada Família i aixeca els braços. La seva germana s'ajup, li fa dues o tres fotografies amb el mòbil, en menys d'un minut tria un filtre i penja la foto a Instagram. "No crec que hi hagi molts turistes", defensa. És la tercera imatge que penja a la xarxa social des que ahir van arribar a la ciutat. Totes tres acumulen desenes de 'likes'.
"Tothom vol venir aquí. Com volen que no digui que jo he pogut fer-ho?", diu el Julio, colombià. Vestit amb una samarreta del Tour de França per celebrar l'èxit del seu compatriota, fa uns dies que està fent ruta per Europa amb la seva dona i el seu fill. A Barcelona s'hi estaran quatre dies. "És molt pitjor París!", diu, perquè "a Barcelona no hi ha grans concentracions, sinó que els turistes es reparteixen per la ciutat".
El Juan Carlos i la Leticia, que han vingut des de Madrid, han detectat més turistes a Barcelona que a la capital espanyola. Però això no vol dir que els molestin. Al contrari. "Són una font d'ingressos molt important per a la ciutat i per al país. No ens hem sentit angoixats en cap moment", asseguren.