La nit més màgica de l'any
Es calcula que aquesta nit es consumiran un 5% més de coques que la revetlla de l'any passat
BarcelonaLa nit de Sant Joan és la inauguració de l'estiu mental. Aquesta nit, amb l'encesa de fogueres a tota la geografia catalana, les falles tradicionals del Pirineu i els petards i la coca, s'inaugura definitivament la temporada estival, que no entén de temperatures i sí de tradicions i de festa. No hi ha ciutat o poble que, a hores d'ara, no tingui a punt les fogueres i els escenaris per a l'orquestra de ball per viure la nit més màgica de l'any, plena de llegendes i de rituals que es mantenen en l'imaginari col·lectiu gairebé intactes.
A la demarcació de Lleida, les falles són les protagonistes de la nit de Sant Joan, sobretot al Pirineu. A Isil (Pallars Sobirà), els fallaires pugen fins al Faro i a partir de les deu de la nit en baixen formant un camí de foc fins al poble. A Alins (Pallars Sobirà), els fallaires sortiran durant el vespre en direcció al Botanal i a l'ermita de Sant Quirc. En aquests dos indrets encendran les falles i començaran el descens a partir de dos quarts de dotze de la nit. A l'Alta Ribagorça, les torxes il·luminaran Boí, Vilaller, el Pont de Suert i Casós.
Com marca aquesta tradició, la Flama del Canigó indica l'inici de la festa. La nit anterior, la del 22 al 23 de juny, comença la baixada de la flama des del cim de l'emblemàtica muntanya del Conflent, per posteriorment repartir-se per diverses rutes organitzades i encendre les incomptables fogueres que s'han plantat de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó en una celebració compartida pels Països Catalans.
A Barcelona, el president del Parlament, Josep Rull, ha presidit aquest diumenge l'acte de recepció de la Flama del Canigó, com és tradició, transportada per representants d'Òmnium Cultural, en un acte que es repeteix cada 23 de juny des del 1980.
A mesura que es vagi fent fosc, es calarà foc a les fogueres que s'han instal·lat en places i cruïlles de carrers de poblets, pobles i ciutats. La foguera és el centre de les celebracions, el símbol més genuí, amb el permís dels petards i la coca, i al seu voltant s'organitzaven tradicionalment els balls i es cremaven els mals auguris i els records. El foc que tot ho purifica. Avui les estrictes mesures de seguretat per evitar incidents han reduït tant el nombre de fogueres plantades com la interacció amb el foc. Però l'esperit continua sent el mateix i Sant Joan és una bona ocasió per fer una llista de bons desitjos per continuar amb bona sintonia el que queda d'any.
Al llarg de tot el litoral, els pobles concentren bona part de l'agenda festiva d'aquesta nit a les platges, on milers de persones celebraran el solstici i on els que més aguantin tindran la recompensa de veure la sortida de sol i de fer el primer bany. Com a la ciutat de Barcelona, molts altres ajuntaments preparen aquests dies dispositius especials de seguretat i neteja.
Restriccions de petards
En comarques gironines, diversos municipis apliquen restriccions per la revetlla. A Figueres només es podran llançar petards F3 (coets, fonts, petards voladors o similars) a l'espai habilitat a plaça Europa. La nit de Sant Joan i la revetlla de Sant Pere (28 de juny) fins a les dues de la matinada. La resta de dies fins a les nou de la nit. L'alcalde, Jordi Masquef, diu que "la campanya és consensuada amb veïns i entitats i vol sensibilitzar la ciutadania dels efectes del soroll", informa l'ACN. A Manresa, a més, es durà a terme la 25a revetlla infantil sense petards.
Més diversitat a les coques
Les noves creacions de coques de Sant Joan dels pastissers també tenen èxit entre els consumidors: "La gent se n'emporta tres o quatre però de més petites". Així ho ha afirmat el president del Gremi de Pastissers de Barcelona, Antoni Bellart, a l'ACN, i ha dit que es tracta de novetats com coques de lemon pie, de te matxa o farcides de trufa, melmelada de gerds o nata, i això fa que els clients se n'enduguin més. Bellart, però, ha puntualitzat que "la més venuda continua sent la de brioix", seguida de la de llardons i la de crema, "que està pujant molt", ha rematat. El responsable de l'associació calcula que les vendes pujaran un 5%, fregaran els dos milions de coques artesanes i es conservaran els preus, entre els 18 i els 22 euros.
Els pastissers afronten la revetlla de Sant Joan amb "bones previsions", fet al qual també ajuda el calendari, "amb un cap de setmana llarg", subratlla Bellart. Això farà que els clients comprin el producte per celebrar aquesta festa popular i també dilluns per commemorar Sant Joan. "Seran tres dies intensos de coques", ha admès el president del gremi.
L'expectativa d'augmentar les vendes ve marcada pel "canvi d'hàbits" de la ciutadania, segons ha explicat Bellart, perquè "fa 30 anys es comprava la coca molt grossa de brioix o de llardons" i en l'actualitat "a la gent li agrada tastar". Per aquest motiu, ha indicat el pastisser, la clientela se n'emporta de diferents tipus i en comptes de ser d'un quilo són "de mig quilo o de tres quarts", encara que l'estrella de la taula continua sent la de brioix amb fruita confitada.