Méteo

La nevada en cotes baixes emblanquina el Montseny i Montserrat

Catalunya es lleva amb les pluges més importants de l'hivern, però els embassaments no milloren

La Sagrada Família amb el Montseny nevat al fons de la imatge
ARA
03/03/2024
3 min

BarcelonaEn ple episodi de sequera, Catalunya s'ha llevat aquest diumenge amb pluges generalitzades i amb nevades en zones on no és gaire habitual que la neu agafi a terra. La nevada en cotes baixes ha arribat a Montserrat i el Montseny –que s'ha pogut veure emblanquinat des de la Sagrada Família–, així com a Begues (Baix Llobregat), a 30 quilòmetres de la capital. La neu també ha enfarinat nombroses poblacions en cotes d'entre 500 i 700 metres d'Osona, com Vic, Viladrau i Espinelves, i del Moianès, com Collsuspina i Moià. En aquests municipis s'han acumulat entre 5 i 10 centímetres de neu.

La neu també ha fet acte de presència a les comarques del Vallès Oriental i Occidental, i Protecció Civil ha activat la fase de prealerta del pla Neucat en aquests territoris. Hi ha hagut neu en zones muntanyoses del prelitoral sud, com les muntanyes de Prades (on s’han acumulat 11 cm) i la serra del Montsant.

Al Pirineu, la neu ha deixat 42 centímetres de neu a Boí (Alta Ribagorça); 34 centímetres a Espot (Pallars Sobirà); 29 a la Bonaigua (Pallars Sobirà), i 3 al Parc Natural dels Ports (Baix Ebre). En els pròxims dies s’espera que les nevades siguin intermitents al vessant nord del Pirineu. A la serralada de Montserrat també ha nevat. Des de lluny, les icòniques muntanyes es veuen emblanquinades, tal com comparteixen diversos usuaris a les xarxes socials.

En cotes més altes, com a Toses i Nevà, a més de 1.000 metres d'altitud, el paisatge ha quedat completament blanc. El mateix ha passat a Rasos de Peguera, al Berguedà, que es troba a una altitud de 2.000 metres.

Tot i que aquests xàfecs i nevades són els més importants d'aquest hivern meteorològic –el més calorós de la història–, l'estat dels embassaments catalans, encara al 14,59% de la seva capacitat, no milloren. Aquest diumenge, l'embassament de Sau (Osona) es troba a l'1,10% de la seva capacitat, que és de 12,22 hectòmetres cúbics, mentre que el de Riudecanyes (Baix Camp) està al 2,70% i el de Siurana (Priorat) al 3,10%. L'embassament amb més aigua acumulada és el de Foix, que està al 56,6%, i el de Sant Ponç està al 25,7%.

Afectacions a les carreteres

Una quinzena de carreteres han presentat complicacions per la neu i el gel i dues vies han patit talls: la C-28 al port de la Bonaigua i la TV-7092 entre Vilaplana i Arbolí. Han estat necessàries les cadenes a la N-260, al port de la Bonaigua; a la C-28, al tram entre Viella i Baqueira; a la N-141 a Bossòst, i a la L-501 i la L-500 a la Vall de Boí. A l'Eix Transversal (C-25) es recomana precaució per neu i gel a la calçada en un tram de 25 quilòmetres entre Sant Julià de Vilatorta (Osona) i Arbúcies (Selva), passant pel coll de Revell, i també a la TV-7004 entre Ulldemolins i Vallclara. 

La pluja ha caigut aquest matí també en bona part de Catalunya, inclosa Barcelona, i ha estat especialment abundant a l'Empordà. Al municipi empordanès de Roses s'han acumulat aquesta matinada 44,1 litres per metre quadrat, amb una punta de 23,3 litres en trenta minuts. El Servei Meteorològic de Catalunya ha anticipat que la precipitació anirà marxant lentament i s’anirà imposant el sol i el fort vent, sobretot a l'Empordà, a l'Ebre i a les cotes altes del Pirineu. De fet, ja s'han registrat ratxes de fins a 138 km/h a l'Hospitalet de l'Infant; de 135 km/h a Portbou; de 127 km/h a Mas de Barberans; de 110 km/h al Perelló, i de 107 km/h a Mont-roig del Camp, segons dades de les estacions automàtiques del Meteocat i de Meteoclimatic. 

stats