Els nens respiren el doble de contaminació quan van a l'escola
Un estudi del CREAL xifra en 2,8 mg per metre cúbic la respiració durant el trajecte, enfront els 1,3 de mitjana
BarcelonaEls escolars de Barcelona respiren el doble de contaminació durant els seus viatges a l'escola que quan són a casa. La diferència és de 2,8 mil·ligrams per metre cúbic d'aire enfront els 1,3 mg/m3 habituals, segons un estudi fet públic aquest dijous pel Centre d'Investigació en Epidemiologia Ambiental (CREAL).
L'estudi, que per primera vegada ha utilitzat una nova aplicació per a telèfons intel·ligents i un sensor de contaminació de l'aire, s'ha dut a terme a la ciutat de Barcelona i també ha revelat que els nivells de contaminació dins de l'escola són lleugerament més alts que als domicilis.
Mark Nieuwenhuijsen, cap del programa de contaminació atmosfèrica del CREAL, centre aliat de l'Institut de Salut Global (ISGlobal) de Barcelona, ha explicat que "per primera vegada hem mesurat simultàniament la localització geogràfica, l'activitat física i la contaminació de l'aire en nens". També per primera vegada han utilitzat per fer-ho una innovadora aplicació per a telèfons intel·ligents, per ara només usada en investigació, però que en el futur estarà a l'abast de tothom, i sensors tecnològics.
"Els resultats mostren que els nivells de contaminació de l'aire són molt variables durant el dia", ha afirmat Nieuwenhuijsen, que ha destacat que "quan els nens estan més prop dels cotxes durant els viatges a l'escola, els seus nivells d'exposició a la contaminació de l'aire augmenten significativament". "També quan són a l'escola durant el dia les seves exposicions són més elevades que quan són a casa, probablement perquè hi ha més cotxes per les zones escolars durant el dia que a la tarda-nit a casa", ha afirmat l'investigador.
L'estudi ha conclòs que els nens reben el 46% de la seva contaminació de l'aire a casa -on hi passen més hores-, el 32% a l'escola, el 13% durant els seus viatges a l'escola i el 8% en altres llocs.
Les dades de l'estudi els han obtingut després de monitorar durant dos dies laborables a 54 nens d'entre 7 i 11 anys de 29 escoles de Barcelona entre 2012 i 2013. Els 54 nens van rebre un telèfon intel·ligent amb un software, denominat CalFit, per obtenir informació sobre la seva ubicació i nivell d'activitat física, i un petit sensor de contaminació per mesurar els nivells de carboni negre, un bon indicador de la contaminació de l'aire, sobretot per a la pol·lució de l'aire procedent dels cotxes dièsel.
El treball s'ha complementat amb un treball anterior en què Nieuwenhuijsen i el seu equip van mesurar altres exposicions ambientals incloent-hi contaminació de l'aire, soroll, radiació UV, temperatura, i espais verds, localització i activitats i salut física com la pressió arterial, freqüència cardíaca o funció pulmonar.
Nieuwenhuijsen ha subratllat que "els telèfons intel·ligents i la tecnologia s'estan desenvolupant ràpidament i això contribueix a facilitar que les persones portin una sèrie de sensors per mesurar els seus paràmetres de medi ambient i salut". "Això podria ser utilitzat per a la prevenció de malalties. La gent pot veure on hi ha focus de contaminació de l'aire i evitar-los si ho desitja", ha dit l'investigador, que ha recordat que la contaminació de l'aire és responsable de 450.000 morts prematures cada any a la Unió Europea (UE).