La Nasa difon imatges de la desaparició gradual de la primera glacera declarada 'morta' a Islàndia

L'Okjökull va quedar 'sentenciada' el 2014. Unes imatges de satèl·lit mostren ara les últimes etapes del seu declivi

La glacera Okjökull va ser declarada morta el 2014. Les imatges de satèl·lit de la Nasa mostren les últimes etapes del seu declivi comprant el seu estat el 1986 amb l'actual
Ara
14/08/2019
2 min

BarcelonaLa Nasa ha difós aquesta setmana unes imatges de satèl·lit que demostren els estralls que està fent el canvi climàtic. Les fotografies en qüestió mostren l'última etapa de la desaparició gradual que ha patit al llarg de tres dècades la glacera Okjökull. A la imatge que encapçala aquesta notícia es pot veure clarament com ha minvat la superfície que ocupava la glacera (a l'esquerra de les dues imatges) el 1986 i la que ocupa ara, gairebé inexistent, 33 anys després.

Concretament, un mapa geològic del 1901 estima que l'Okjökull -també anomenada Ok ("jökull" significa "glacera" en islandès)- tenia en aquell moment una superfície d’uns 38 quilòmetres quadrats; el 1978 ja s'havia reduït fins als tres quilòmetres quadrats, dels quals avui només en queda escassament un.

La glacera, amb forma de cúpula, apareix a la imatge del 1986 com un pegat de color blanc sòlid, situat al nord del cràter del volcà, ple de neu, que també és visible a les vores de la glacera. A la imatge més recent, feta l'agost del 2019, només hi ha una tartera amb blocs de gel prim.

Segons explica la Nasa, la desaparició d'una glacera no és només una qüestió de la reducció de les plaques de gel. Les glaceres es formen a partir de la neu que es compacta amb el gel amb el pas del temps. A continuació, el gel s’enfila pel seu propi pes, ajudat per la gravetat. L'Okjökull ha minvat tant que ja no té prou massa per fluir. Segons algunes definicions, una glacera estancada és una glacera morta.

L'Okjökull formava part del grup Langjökull, una de les vuit agrupacions de glaceres d'Islàndia. El gel cobreix prop del 10% de l'illa, cosa que el converteix en part substancial del seu paisatge.

La desaparició de glaceres és un problema que afecta el país des de fa temps. La de l'Okjökull, però, ha fet encendre les alarmes i antropòlegs de la Universitat de Rice, als Estats Units, n'han deixat constància en un documental.

Diumenge que ve, 18 d'agost, un grup de científics col·locarà una placa commemorativa en record de la icònica glacera, ja desapareguda, al capdamunt del volcà Ok.

stats