Nani Moré: "Als menjadors s'ha d'abusar menys de congelats i fregits"
Nani Moré és cuinera i gestiona el menjador ecològic i de proximitat de tres escoles bressol al Maresme. També coordina la secció d'alimentació de 0 a 3 anys a Etselquemenges.cat i és autora del documental El plat o la vida, on denuncia la qualitat de la cuina dels menjadors escolars.
BarcelonaNani Moré és cuinera i gestiona el menjador ecològic i de proximitat de tres escoles bressol al Maresme. També coordina la secció d'alimentació de 0 a 3 anys a Etselquemenges.cat i és autora del documental El plat o la vida, on denuncia la qualitat de la cuina dels menjadors escolars.
Com es menja als menjadors escolars catalans?
Malament. Com a país tenim una gran riquesa, que és l'horta, però els nens als menjadors escolars no en gaudeixen perquè la majoria mengen verdura congelada. M'he mirat molts menús de Catalunya i molts mengen mongeta tendra a l'hivern, i deu ser congelada, perquè aquí no n'hi ha. I, habitualment, es menja proteïna animal de primer i de segon gairebé cada dia.
Un exemple?
Poden donar macarrons a la bolonyesa de primer, que porten carn picada, peix al forn de segon, que és una altra proteïna, i flam de postres. S'ha de reduir la proteïna animal, no necessitem menjar-ne tanta, i que la que ingerim sigui de qualitat. Si també mengem cereals i llegums s'equilibra la butxaca i la persona.
Què més es pot corregir?
S'han de fer plats més saludables i no abusar tant de congelats i fregits. Hi ha molt espai de millora perquè el menjador és dins d'un centre escolar i, per tant, també és un espai educatiu on s'ha d'aprendre a menjar. Hi ha famílies que pensen que si un àpat no té carn no és un àpat complet. Hi ha molt de desconeixement. Tenim una riquesa alimentària que l'hem de donar a conèixer.
Quin peix es menja a l'escola?
Des de fa uns anys es menja perca, panga i tilàpia, que són peixos de piscifactoria, alimentats amb transgènics, que tenen pocs nutrients i molts contaminants i generen treball precari. És millor servir una maire o un lluç, que són peixos d'aquí i que coneixem.
Però la majoria de càterings ja tenen un dietista que els assessora.
Segons la normativa de seguretat alimentària hi ha un dietista per garantir que els aliments es couen bé i no hi ha risc. Però ell pot considerar que és peix tant un bunyol com una barreta de peix, un peix panga o un lluç. I no tot ho és.
La crisi ha afectat als menjadors?
Fa sis anys que el preu del menú del menjador escolar no puja de 6,20 euros. Però en aquests anys l'IVA ha pujat fins a un 10%. El preu no es pot augmentar perquè les famílies no poden pagar més i la Generalitat no pot donar més ajudes. ¿I què han de fer les empreses per poder mantenir el preu? Donar menys qualitat.
En què es tradueix això a la pràctica?
En el mercat majorista pots comprar carn picada a dos euros o a deu. Tot és carn picada però la de dos euros porta més ossos i la de deu és 100% carn ecològica i de qualitat. Omplir el plat, l'ompliràs igual, però canviarà la qualitat.