La musicoteràpia redueix el malestar dels tractaments del càncer de mama
Aplicada després de la sessió de quimioteràpia, redueix a curt termini l'ansietat i depressió de les pacients
BarcelonaLa musicoteràpia redueix el malestar físic i psíquic que produeix la quimioteràpia, especialment en dones amb càncer de mama, segons un estudi presentat al V Congrés Nacional de Musicoteràpia, que es clausura aquest diumenge a Barcelona. Coincidint amb la celebració del Dia Mundial contra el Càncer de Mama, els musicoterapeutes -hi uns 2.000 titulats a l'estat espanyol- reunits a Barcelona aquest cap de setmana han destacat que la música no només redueix l'ansietat i millora les habilitats comunicatives, sinó que és una manera d'expressar dubtes i pors a pacients de càncer.
Els experts han assegurat que la musicoteràpia acompanya les cures pal·liatives, millora el dolor crònic en fibromiàlgies, esclerosi múltiple i alleugereix el procés d'afrontar la mort i per això, "aquesta teràpia amb música s'està aplicant cada vegada més en patologies cròniques", han assegurat els organitzadors del Congrés.
En la trobada s'ha presentat un estudi elaborat per la musicoterapeuta Mireia Serra Vila a l'Hospital Universitari La Pau de Madrid, en què va comparar l'efecte de la musicoteràpia en dones amb càncer de mama durant la sessió de quimioteràpia. La conclusió principal de l'estudi és que "la musicoteràpia, aplicada en un context hospitalari, i de manera individual amb la persona durant el seu cicle de quimioteràpia, pot ser beneficiosa per al pacient i per això advoquem per la inclusió d'aquest tractament en un equip multidisciplinari".
En el seu estudi, va realitzar sessions musicoterapèutiques en diversos cicles de la quimioteràpia aplicada a dones amb càncer de mama. Els objectius principals de l'ús de la música com a instrument terapèutic eren, principalment, relaxar-se, distreure i focalitzar, socialitzar i, finalment, expressar les emocions de les pacients. La investigació va demostrar que, a curt termini, l'ansietat i la depressió de les pacients es va reduir després de la sessió de quimioteràpia, i va millorar símptomes associats a la quimioteràpia, com la pèrdua de gana.
A més, les dones participants en les sessions de musicoteràpia mostrar més capacitat d'exteriorització de sentiments i manifestar que el procés quimioterapèutic se'ls va fer més curt. Els musicoterapeutes han recordat que des del 2005, la Fundació Oncolliga ofereix aquest tipus de tractament als seus usuaris mitjançant tallers dirigits a malalts amb càncer o als seus familiars.
Aquesta fundació també ha iniciat projectes de musicoteràpia amb associacions de dones afectades per càncer de mama, així com en unitats d'Oncologia de diferents hospitals de Barcelona, de la mà de la psicooncòloga Patricia Martí. La psicooncòloga ha destacat els bons resultats de l'aplicació de la musicoteràpia no només en les fases de diagnòstic, fase pal·liativa i tractament, sinó també en dones supervivents del càncer de mama.
La musicoteràpia és l'ús de la música o dels seus elements musicals (so, ritme, melodia i harmonia) en pacients o grups per facilitar i promoure comunicació, relació, aprenentatge, mobilització, expressió, organització i altres objectius terapèutics per aconseguir canvis i satisfer necessitats físiques, emocionals, mentals, socials i cognitives.