Científics catalans conclouen que la música pop sona tota igual
L'estudi adverteix duna "homogeneïtzació progressiva" en aquest estil perquè els cors, les melodies i els sons són gairebé els mateixos
LondresUn estudi elaborat per científics catalans i publicat a 'Scientific Reports' ha confirmat que la música pop moderna sona tota igual. Per fer-ho, han utilitzat l'arxiu Million Song Dataset (Universitat de Columbia), que conté milions de cançons que poden comprimir-se. Amb aquesta eina, els investigadors han pogut estudiar 464.411 cançons pop creades entre el 1955 i el 2010. Combinant la música dels últims 50 anys, han pogut assegurar que les cançons pop sonen més altes i iguals en els cors, les melodies, els tipus de sons i els instruments utilitzats.
Aquesta "homogeneïtzació progressiva de la música" va acompanyada d'un empobriment dels timbres i dels sons, segons ha explicat Joan Serrà, líder del projecte i especialista en intel·ligència artificial del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) d'Espanya. Serrà ha afegit que "hem observat que cada vegada hi ha menys paraules diferents" i que donada una nota musical, cada vegada és més fàcil predir quina serà la següent en una cançó actual.
Joan Serrà creu que el motiu que explica que la música pop actual soni igual és les modes, ja que "s'observa una tendència a enganxar-se a la corrent dominant". L'estudi pot ser una guia útil per als músics per poder trencar aquesta homogeneïtat dels sons provant nous acords i instruments.
Els membres de la investigació són Joan Serrà al capdavant, que juntament amb Martín Haro formen part del Grup de Tecnologia Musical de la Universitat Pompeu Fabra; Marián Boguñá, expert en física de la Universitat de Barcelona; Álvaro Corral, del Centre de Recerca Matemàtica de la Universitat Autònoma de Barcelona i Josep Lluís Arcos, especialista en l'ús de tècniques d'aprenentatge a través de processos musicals del CSIC.