Multes de fins a 3.000 euros als guies amb grups de més de 15 turistes
Barcelona aprova un decret per convertir en obligatori el manual de bones pràctiques
BarcelonaBarcelona posarà límits als guies turístics i ho farà a partir de sancions. A Ciutat Vella, el districte barceloní que ha de suportar més pressió turística, la normativa impedirà que hi hagi grups de més de 15 persones, mentre que a la resta de la ciutat poden arribar fins a 30. L'objectiu de la reducció dels grups és no obstaculitzar el pas dels veïns. A més de limitar la mida dels grups, l'Ajuntament també ha elaborat un mapa de zones especialment sensibles, i en aquests espais hi haurà una limitació del nombre de grups que hi pot haver alhora. Així, a la plaça Sant Jaume, per exemple, no hi podrà haver més de 8 grups a la vegada, mentre que a la plaça de Sant Felip Neri el topall serà de dos grups. Aquesta restricció afecta 13 espais de la ciutat. A més, a les 24 zones on la pressió turística es considera encara més intensa, es fixa fins i tot un sentit de la direcció, per intentar evitar que les fileres de turistes obstaculitzin l'espai públic. Els guies que no facin cas de les noves restriccions s'exposaran a multes d'entre 1.500 i 3.000 euros. Per aconseguir sancionar qui no compleixi aquestes pràctiques, l'Ajuntament va aprovar dijous un decret, que ara estarà un mes en exposició pública i es podran presentar al·legacions. En funció de la rapidesa amb què es resolguin les al·legacions, el decret podria entrar en vigor a finals de juliol.
Dilluns, només tres dies abans d'aprovar aquest decret, el regidor del districte de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, i el regidor de Turisme i Indústries Creatives, Xavier Marcé, van convocar els mitjans de comunicació a una roda de premsa on es presentava un manual de bones pràctiques juntament amb les dues entitats més grans del sector: l'Associació de Guies Habilitats per la Generalitat de Catalunya per un Turisme Responsable i de Qualitat (AGUICAT) i l'Associació Professional de Guies de Turisme de Catalunya (APIT). El diari ARA va assistir a la roda de premsa. Les restriccions que van anunciar eren només una recomanació, ja que, segons Rabassa i Marcé, encara s'estava buscant un encaix legal per poder-les fer d'obligat compliment. La normativa de la Generalitat, van dir, complicava que un ajuntament pogués limitar els grups de turistes. La realitat és que els dos regidors i els representants de les dues associacions sabien que només tres dies més tard s'aprovaria el decret que preveu les multes, però van preferir no anunciar-ho per forçar que els mitjans de comunicació es fessin ressò dues vegades de les noves restriccions al turisme.
Les restriccions a Ciutat Vella són més estrictes, però la guia té fins a 18 recomanacions que afecten tota la ciutat. Els guies hauran d'utilitzar radioguies i en cap cas megàfons per no fer tant soroll i permetre que els visitants sentin les explicacions sense necessitat d'estar tots amuntegats. També s'han fixat uns punts d'encotxament i desencotxament pròxims als llocs d'interès, amb el compromís de no captar turistes a la via pública. Els grups de turistes també hauran de garantir que deixen lliure com a mínim el 50% del carrer que estan visitant.