Multa milionària per a tres promotors per no reservar el 30% dels pisos a preus assequibles
L'Ajuntament de Barcelona també es planteja que no puguin treballar a la ciutat durant tres anys
BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona té previst multar amb un total de gairebé un milió i mig d'euros els tres primers promotors als quals ha obert un expedient sancionador per incomplir la normativa de destinar el 30% dels pisos a habitatge assequible, segons estableix la modificació del Pla General Metropolità (MPGM), vigent des del desembre del 2018 per a les noves promocions o les grans rehabilitacions. Així ho ha destacat la tinent d’alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, que ha assegurat que se'ls aplicarà les sancions més altes, que van dels 400.000 als 600.000 euros.
Es tracta d'obres majors que s'estan duent a terme al districte de l'Eixample, en concret als carrers Comte Borrell, Castillejos i Muntaner, i que sumen un total de 40 pisos. En tots tres casos, els promotors van intentar burlar la normativa sol·licitant llicències per a obres menors per a cadascun dels pisos que estan reformant, en comptes de demanar una llicència única de rehabilitació integral de tot l'edifici, que els hauria obligat a destinar el 30% dels habitatges a pisos de protecció oficial. Les tres promocions haurien d'haver reservat un total de deu pisos a aquest tipus d’habitatge de preu més assequible.
Altres casos d'incompliment
A banda d'aquests tres casos, el consistori també ha detectat catorze promotors més que estan incomplint la normativa. Dos estan rehabilitant immobles a l'Eixample –als carrers Consell de Cent i Lepant– i s'han mostrat disposats a rectificar. És a dir, després de l'advertiment de l'Ajuntament, reservaran un total de cinc pisos per a habitatge de protecció oficial. Amb tot, això no els salvarà de la sanció, encara que la multa que hauran de pagar serà més petita.
Pel que fa als dotze promotors restants, sis rebran aviat la notificació de l'expedient sancionador, mentre que els altres sis encara hauran d'esperar. El seu expedient encara està en procés, segons ha detallat Sanz. Sigui com sigui, tots hauran de reservar el 30% dels pisos a habitatge a preu assequible. En cas que ja hagin venut tots els habitatges, n’hauran d'aportar altres d’alternatius dins el mateix barri, segons preveu l'MPGM. En conseqüència, l'Ajuntament calcula que els 17 expedients sancionadors permetran que la ciutat guanyi 70 pisos de protecció oficial.
Mesures exemplificadores
"Volem que serveixi perquè això no torni a passar a la nostra ciutat", ha destacat la tinent d’alcaldia d’Urbanisme, deixant clar l’objectiu exemplificador de les mesures. De fet, a banda d'imposar multes i obligar els promotors a complir la normativa del 30%, Sanz es planteja recórrer a la llei del dret a l'habitatge que estableix que, en casos d'irregularitats molt greus, els promotors no puguin participar en promocions de protecció oficial durant un màxim de tres anys.
Això suposaria a la pràctica que els promotors sancionats no podrien treballar a Barcelona, ja que actualment tots els projectes de nova urbanització que s'estan duent a terme a la ciutat –per exemple, la Marina del Prat Vermell, la Sagrera o el 22 @– inclouen habitatges de protecció oficial. Així mateix, els nous edificis i les rehabilitacions integrals han de reservar un 30% a habitatge de preu assequible.
Per la seva banda, la regidora d'Habitatge i Rehabilitació, Lucia Martín, ha aclarit que la normativa de l'Ajuntament no obliga els promotors a fer habitatge social, sinó habitatge de protecció oficial, que això vol dir pisos a un preu assequible. Per aclarir dubtes, n'ha posat un exemple molt gràfic: “El preu mitjà d’un habitatge de 90 metres quadrats a l’Eixample és de 620.000 euros. Un de protecció oficial costaria uns 220.000 euros, és a dir, un terç del preu del mercat”, ha afirmat. Això sí, aquests pisos podrien ser adquirits per l’Ajuntament per augmentar el parc públic d’habitatge, ja que el consistori té preferència de compra, segons la normativa.