Barcelona multa el BBVA, Banco Santander i la Sareb amb 315.000 euros cadascun pels pisos buits
El consistori té 207 expedients oberts a grans tenidors per habitatges buits
BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha anunciat aquest dilluns quatre sancions de 315.000 euros als bancs Santander i BBVA i al 'banc dolent' per tenir pisos buits. En total són dues sancions per a la Sareb –que pagarà 630.000 euros– i 315.000 més per als bancs Santander i BBVA. Tots tres agents tenien expedients oberts amb anterioritat i havien estat multats amb quantitats de fins a 15.000 euros, però tot i així continuaven sense tenir els habitatges ocupats.
Els expedients es van iniciar l'estiu del 2015, a principis de mandat i en aplicació de la llei del dret a l'habitatge del 2007, quan es va detectar que aquests grans tenidors tenien pisos buits des de feia més de dos anys. Els pisos pels quals ara han estat multats són al districtes de Sant Martí (dos de la Sareb) i de Nou Barris (un del BBVA i un de Banco Santander). Ho ha explicat aquest dilluns en roda de premsa el regidor d'Habitatge, Josep Maria Muntaner, que ha afirmat que "la intenció del govern municipal no és recaptar diners, sinó que els habitatges tornin al seu ús social".
En el cas de BBVA, segons han explicat a l'ARA fonts de l'empresa, s'ha recorregut l'expedient sancionador perquè el pis en qüestió, situat a Nou Barris, forma part d'un dels 1.800 habitatges que el banc va cedir el juliol passat a la Generalitat, en un conveni per facilitar l'accés a l'habitatge a les famílies vulnerables a Catalunya.
El regidor també ha revelat que als diversos propietaris sancionats se'ls havia imposat ja una multa de 5.000 euros, una segona de 10.000 euros i una tercera de 15.000 euros. Finalment, l'expedient va prosseguir amb el procediment sancionador que ha culminat en els quatre casos amb aquestes sancions de 315.000 euros, el màxim previst per la llei. Tal com ha explicat el regidor, són els primers quatre expedients que arriben al final del procediment. En quatre casos més que també estaven a punt d'arribar als 315.000 euros de multa, els propietaris van decidir cedir els pisos a l'Ajuntament. En total, l'Ajuntament té 207 expedients en fase de tramitació per pisos buits, 143 dels quals s'han iniciat aquest 2016 gràcies a la Unitat Contra l'Exclusió Residencial (UCER) creada per Colau per combatre l'infrahabitatge, la sobreocupació i els habitatges buits.
Canvi en la metodologia per multar per habitatges buits
Josep Maria Muntaner també ha explicat que l'Ajuntament ha decidit introduir canvis en la metodologia d'aplicació de la llei del dret a l'habitatge de Catalunya del 2007, ja que l'aplicació de les tres multes coercitives prèvies a l'expedient sancionador de 315.000 euros –5.000 euros, 10.000 i després 15.000– allargaven excessivament el procés. Així, doncs, impulsada des de la regidoria d'Habitatge i amb els serveis jurídics municipals, s'ha elaborat una nova estratègia que escurça els procediments administratius. A partir d'ara, el procediment es realitzarà amb els passos següents: es declararà la utilització anòmala de l'habitatge un cop es comprovi que fa dos anys que resta buit. A partir d'aquest moment, s’iniciarà l'expedient amb una primera multa coercitiva de 5.000 euros, i paral·lelament s'obrirà l'expedient sancionador. Aquest procediment permetrà que la tramitació de la màxima sanció als grans tenidors que tinguin habitatges buits s'escurci en 6 mesos, i passi dels 18 actuals als 12, aproximadament.