Es compleix un any del segrest a Kènia de les cooperants de MSF Montserrat Serra i Blanca Thiebaut
L'ONG torna a demanar el seu alliberament i recorda la "inquietud i el dolor" de les seves famílies
BarcelonaAquest dissabte es compleix un any que les cooperants de Metges Sense Fronteres (MSF) Montserrat Serra i Blanca Thiebaut van ser segrestades al camp de refugiats de Dadaab, a Kènia. Posteriorment van ser portades a Somàlia, on resten retingudes. Fins quan, segueix sent una incògnita.
"Hi ha hagut segrestos que han durat molt més i altres, a penes una setmana", explica l'investigador Josep Maria Royo, expert en la Banya d'Àfrica. El 2007, per exemple, dues cooperants de MSF van ser segrestades a Boosaaso, Somàlia, i van ser alliberades una setmana més tard. L'altre extrem és el del francès Denis Allex, que porta des del juliol del 2009 com a ostatge en mans de la milícia armada al-Xabab.
El 26 de desembre del 2007, dues cooperants de Metges Sense Fronteres que participaven en un programa de nutrició van ser segrestades a Boosaaso, a la regió semiautònoma somali de Puntland. Els captors van alliberar les ostatges, una metge lleonesa i una infermera argentina, una setmana després. Aquest és l'únic antecedent recent de segrest de treballadors de MSF al país somali.
Somàlia és un estat fallit immers en un conflicte armat i això ha afavorit que en els darrers anys s'hagi desenvolupat una "economia paral·lela" vinculada als segrestos que ha mogut "200 milions d'euros en els últims tres o quatre anys", explica Josep Maria Royo. Aquest factor ha contribuït a un augment dels segrestos. "Si entre el 2005 i el 2006 n'eren una desena a l'any, ara ronden la cinquantena [comptant les actuacions dels pirates]", detalla l'expert en la Banya d'Àfrica, investigador de l'Escola de Cultura de Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
MSF demana l'alliberament immediat de les dues ostatges
L'ONG Metges Sense Fronteres (MSF) ha reiterat aquesta setmana a través d'un comunicat "la seva indignació i el seu pesar" pel segrest de les cooperants Montserrat Serra i Blanca Thiebaut el 13 d'octubre del 2011 al camp de refugiats de Dadaab, a Kènia. En el text, MSF "renova la demanda d'alliberament immediat" i "condemna aquest acte de violència". En el mateix comunicat, les famílies de les afectades expressen "inquietud i dolor" i manifesten "la voluntat de fer el possible per l'alliberament de la Blanca i la Montserrat". Així mateix, demanen que es mantingui la discreció duta a terme per l'administració i els mitjans de comunicació durant aquest any.
Montserrat Serra, de 40 anys i nascuda a Palafrugell, és molt coneguda a la vila perquè col·labora amb ONGs locals, com Àfrica Viva, i forma part de la Taula Municipal de Solidaritat i Cooperació. Compromesa amb els projectes solidaris, Serra és mestra a l'IES l'Escala (Alt Empordà) i no té parella ni fills. Té tres germans. A la seva vila natal, hi viu el seu pare. La seva mare va morir fa més de tres anys.
Quan va ser segrestada el 13 d'octubre al camp de refugiatas d'Ifo 2, a Dadaab (Kènia), feia de logista per a MSF, igual que la madrilenya Blanca Thiebaut. Totes dues treballaven en la construcció d'un hospital. Montserrat Serra fa anys que treballa amb projectes de cooperació internacional i passa bona part de l'any lluny de casa. Thiebaut és de Madrid però ha viscut a Barcelona i té 30 anys.