SANITAT

Motí de pacients a Bellvitge pel tancament de llits

Tretze malalts ocupen tres unitats i el centre lamenta que la protesta ocasiona una despesa extra

Mario Martín Matas
22/07/2014
2 min

BarcelonaEvitar el tancament de llits negant-se a abandonar-los. Aquesta és la nova forma de protesta contra les retallades en salut posada en pràctica per 13 pacients a l’Hospital de Bellvitge. La protesta, tot i que va començar fa un mes, coincidint amb el pont de Sant Joan i l’inici del tancament d’unitats previst a l’estiu, ha agafat volada i ahir ja eren tres les unitats afectades.

Es tracta dels espais de neurologia, a la novena planta, on hi ha set pacients ingressats; el de cirurgia coronària, a la tercera planta i amb cinc interns, i el de traumatologia, a la desena, on només queda un noi de 18 anys que va patir un accident de moto fa dies i a qui operen dimecres.

El paper dels sindicats

En declaracions a l’ARA, el gerent de l’hospital, Alfredo García, ha criticat que és “inadmissible” que els sindicats utilitzin els pacients en les seves protestes. A més a més, lamenta que mantenir obertes aquestes plantes en contra de la planificació habitual comporta gastar més recursos d’infermeria dels que serien necessaris, i que això dificultarà complir amb el pressupost anual del centre. En qualsevol cas, i malgrat haver explicat la situació a pacients i familiars, García assegura que no s’obligarà a ningú a marxar i que el centre garantirà l’atenció de tots els malalts, com ja s’està fent. “En cap cas hi ha una situació d’atrinxerament. Els pacients poden entrar i sortir i rebre visites”, precisa. Per això, confia que a mesura que vagin rebent l’alta puguin complir amb la programació estival. En un comunicat, Bellvitge ha afegit que aquest estiu farà un 2,8% més d’operacions que l’estiu de l’any passat.

Per contra, i també en declaracions a l’ARA, portaveus d’UGT i CGT a la junta de personal han lamentat que plou sobre mullat i que, en realitat, els llits que quedaran oberts aquest estiu són la meitat dels que funcionaven habitualment fa quatre anys, quan van començar les retallades, després de la pèrdua estructural de 200 unitats. Els sindicats neguen la utilització dels malalts, que amb la seva protesta voluntària només volen sumar-se a la defensa de la sanitat pública, diuen. A més a més, expliquen que el suport a l’actitud dels insubmisos és absolut entre tota la junta de personal. La queixa està relacionada també amb la suposada saturació d’urgències, ja que, segons exposen, el tancament impedeix que alguns pacients d’urgències puguin pujar a planta amb el ritme desitjable.

El nou model de protesta, iniciat a Bellvitge, no s’ha estès de moment a altres centres, malgrat que el malestar és similar i ha generat recollides de signatures i peticions de dimissions d’alguns gerents, com és el cas de la Vall d’Hebron.

stats