POLICIAL

Els Mossos faran tallers per fer aflorar casos d'abusos entre les persones amb discapacitat intel·lectual

L'any passat es van rebre 94 denúncies per abusos i agressions sexuals en persones amb discapacitat

Una gorra de Mossos d'Esquadra dins d'un cotxe patrulla / PERE VIRGILI
L.b/agències
20/03/2018
2 min

BarcelonaAgents dels Mossos d'Esquadra impartiran tallers a persones amb discapacitat intel·lectual per ajudar-les a detectar i denunciar si estan sent víctimes d'algun abús. Es tracta d'un projecte pioner que s'ha posat en marxa amb la Federació Catalana de la Discapacitat Intel·lectual (Dincat), la Fundació Vicki Bernadet i la Fundació Catalana Síndrome de Down amb l'objectiu de fer prevenció i també d'ajudar aquestes persones a reconèixer i detectar els abusos. Els dos tallers pilots que s'han fet ja han ajudat a fer aflorar dos casos.

De les denúncies per abusos i agressions sexuals que els Mossos van rebre el 2017, el 5,2% eren de persones amb discapacitat intel·lectual, 94 en total. La campanya vol fer aflorar "la xifra negra" que hi ha darrere aquest tipus de delictes, segons ha explicat el portaveu dels Mossos, l'inspector Albert Oliva.

Alguns dels àmbits que es tractaran en els tallers són els relacionats amb els abusos sexuals, els psicològics, els econòmics, delictes relacionats amb l'ús de les tecnologies i d'altres que puguin patir, com d'odi i discriminació. En el marc de la campanya, també s'ha presentat una guia d'assistència i atenció dirigida als agents dels Mossos perquè donin un tracte més qualificat a les persones amb discapacitat.

Els tallers s'han plantejat perquè siguin interactius i visuals i inclouen vinyetes que representen situacions en què les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament (PDID) s'hi puguin trobar identificades. L'objectiu és donar-los eines per prevenir possibles casos d'abusos i, també, perquè puguin reconèixer si n'han patit amb anterioritat. El sistema que seguiran els tallers, que els Mossos oferiran arreu del territori amb les entitats de Dincat, serà el de reflexió, oferiment i aplicació.

De moment s'han fet dues proves pilot, a El Prat de Llobregat (Baix Llobregat) i a Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental), que ja van permetre detectar dos possibles casos d'abús. L'objectiu dels tallers és també superar la por, la inseguretat i altres dificultats a l'hora de denunciar un possible cas d'abusos. En el marc de la campanya s'han format uns 400 agents dels Mossos, del Grup d'Atenció a la Víctima (GAV) i de les Oficines de Relacions amb la Comunitat.

Dolors Torrent, membre de l'observatori de drets de Dincat, ha denunciat que no hi ha cap dret que les persones amb discapacitat intel·lectual pateixin abusos jurídics, econòmics o materials "Som persones iguals en una societat inclusiva", ha reivindicat Torrent. La presidenta de Dincat, Rosa Cadenas, ha destacat la "vulnerabiltat" de les famílies quan volen que les persones amb discapacitat intel·lectual siguin independents i en aquest sentit ha subratllat la importància de projectes com aquesta campanya.

stats